Wie nu een autolening afsluit bespaart gemiddeld 33 procent

De annulering van het Autosalon dit jaar houdt de banken niet tegen om de rente op autoleningen gevoelig te verlagen. Een vergelijking van de vergelijkingssite TopCompare.be leert dat de banken de tarieven met gemiddeld 33 procent hebben verlaagd.

De start van het nieuwe jaar gaat traditiegetrouw gepaard met goedkopere autoleningen. De banken doen dat altijd naar aanleiding van het Autosalon. De annulering van het evenement houdt de kredietgevers dit jaar niet tegen om die traditie verder te zetten.

Goedkopere autoleningen

‘Hoewel sommige banken de rente op autoleningen al in december verlagen, moet je altijd wachten tot januari om echt te kunnen vergelijken’, zegt Quentin Denis, CEO van de vergelijkingssite TopCompare.be. ‘Maar wacht ook niet te lang: banken hervatten over het algemeen hun gebruikelijke rente eind februari, of ten laatste zelfs begin maart.’

Een vergelijking van TopCompare.be leert dat de tarieven de afgelopen jaren telkens met gemiddeld een derde zijn gedaald tijdens de eerste maanden van het jaar. Vorig jaar werd er een gemiddelde daling opgetekend van 33,8 procent. Vandaag liggen de tarieven gemiddeld 33,1 procent lager.

Zoals de voorgaande jaren is Beobank de absolute prijsbreker. Voor het derde jaar op rij pakt de bank uit met een rente van 0,65 procent voor wie een nieuwe wagen koopt met maximaal 2 jaar op de teller. ‘Dat is een halvering van het gewone tarief. Dat is meteen ook de grootste korting op de markt’, aldus Denis.

Groene autoleningen

Wie een groene wagen koopt, krijgt bij het merendeel van de kredietgevers sowieso al een lager tarief. ‘Met die verlaagde tarieven voor energiezuinige wagens willen de banken de groene mobiliteit stimuleren’, zegt Denis. Net zoals bij de gewone autoleningen verlagen de banken de rente op de groene leningen.

Beobank blijft ook in die categorie de goedkoopste speler op de markt. Het tarief van 0,65 procent geldt immers voor alle nieuwe wagens, inclusief de ecologische wagens. Daarmee doet de bank het net iets beter dan AXA Bank. Die heeft de rente op de groene autoleningen verlaagd naar 0,69 procent.

Duurdere lening tweedehandswagen

Voor wie een tweedehandswagen wenst te kopen, is er minder goed nieuws. Het merendeel van de banken raakt niet aan die tarieven tijdens het Autosalon. ‘In 2020 had alleen AXA Bank de rente op autoleningen voor tweedehandsvoertuigen verlaagd’, weet Denis. ‘De bank heeft toen de rente verlaagd van 3,85 naar 0,95 procent.’

De rente op een autolening voor tweedehandswagens is doorgaans een veelvoud van die op een gewone autolening. ‘Voor banken vormen gebruikte auto’s meer risico. Het tarief ligt dus hoger, omdat er onzekerheid bestaat over de waarde van het onderpand. Er is alleen een overwaardering van de tweedehands auto of nieuwe overheidsbeperkingen op de milieunormen nodig om een voertuig zijn waarde te laten verliezen’, verduidelijkt Denis.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20