Afrika heeft in de komende zes weken minstens 20 miljoen vaccindoses van AstraZeneca nodig om mensen die een tweede prik nodig hebben volledig te kunnen vaccineren. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Eén dosis van het Oxford/AstraZeneca-vaccin zou namelijk voor 70 procent werkzaam zijn gedurende minstens twaalf weken, maar volgens de WHO biedt een tweede prik 81 procent bescherming tegen het coronavirus en dat gedurende een langere periode. Het probleem is dat er nu een tekort is aan deze tweede doses.
Om tegen september 10 procent van het continent gevaccineerd te hebben, zijn er volgens de WHO ook nog eens 200 miljoen doses van een Covid-19-vaccin nodig. Tot dusver zijn in Afrika 28 miljoen doses van verschillende vaccins toegediend. Ter vergelijking: alleen al in Frankrijk kregen meer dan 24 miljoen mensen een eerste prik.
‘De klok tikt’
‘Nu de voorraden opdrogen, is het delen van doses een dringende, kritieke en kortetermijnoplossing om ervoor te zorgen dat Afrikanen die het grootste risico lopen op Covid-19 de broodnodige bescherming krijgen’, zegt Matshidiso Moeti, regionaal hoofd van de WHO in Afrika. ‘Afrika heeft nu vaccins nodig. Elke onderbreking van onze vaccinatiecampagnes zal leiden tot verloren levens en verloren hoop.’
Volgens Moeti is het nog te vroeg om te zeggen of er in Afrika een derde golf voor de deur staat. ‘We weten echter dat het aantal gevallen toeneemt en dat de klok doortikt, dus we doen een dringend beroep op de landen die hun risicogroepen hebben gevaccineerd om de dosisverdeling te versnellen en zo de meest kwetsbare mensen volledig te beschermen.’
EU belooft 100 miljoen vaccins
De Europese Unie en de lidstaten hebben deze week beloofd om tegen het einde van het jaar 100 miljoen vaccins tegen Covid-19 te doneren aan armere landen. Volgens premier Alexander De Croo mikt België in eerste instantie op vier miljoen vaccins, op voorwaarde dat de leveringen aan ons land en de vaccinatiecampagne blijven lopen zoals gepland.
Vorige week riep ook Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, rijke landen op om coronavaccins te doneren aan het internationale vaccinatieprogramma Covax, vooral nu India ernstig beperkt wordt in zijn productie.
‘Het delen van onmiddellijk beschikbare overtollige doses is een minimale, essentiële en dringende noodmaatregel, en die is nu nodig’, zei Unicef-topvrouw Henrietta Fore, die benadrukte dat G7-landen zo kunnen helpen voorkomen dat kwetsbare landen uitgroeien tot nieuwe brandhaarden.