Unicef: ‘Rijke landen moeten nu vaccins doneren aan Covax’

Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, roept rijke landen op om coronavaccins te doneren aan het internationale vaccinprogramma Covax nu India ernstig beperkt wordt in zijn productie.

‘Het delen van onmiddellijk beschikbare overtollige doses is een minimale, essentiële en dringende noodmaatregel, en die is nu nodig’, zegt Unicef-topvrouw Henrietta Fore, die benadrukte dat G7-landen zo kunnen helpen voorkomen dat kwetsbare landen uitgroeien tot nieuwe brandhaarden. 

De rijkste landen ter wereld kunnen het zich volgens Fore veroorloven om meer dan 150 miljoen vaccins te schenken aan landen in nood zonder hun eigen vaccinatieprogramma’s te belemmeren. De noodmaatregel zou noodzakelijk zijn nu de Indiase coronagolf de export van AstraZeneca-vaccins naar arme landen verlamt. 

‘India is een voorbode’

‘Wij hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor de risico’s die ontstaan als we onze waakzaamheid laten verslappen en lage- en middeninkomenslanden geen eerlijke toegang geven tot vaccins, diagnostica en therapeutica’, zegt Fore. ‘We vrezen dat de dodelijke piek in India een voorbode is van wat er zal gebeuren als aan die waarschuwingen geen gehoor wordt gegeven.’

Fore benadrukt ook dat de situatie in India lang niet uniek is. ‘In landen dichtbij – zoals Nepal, Sri Lanka en de Maldiven – en ver weg – zoals Argentinië en Brazilië – exploderen de ziektegevallen en hebben de gezondheidsstelsels het moeilijk. De kosten voor kinderen en gezinnen zullen niet te overzien zijn.’

Tekort van 190 miljoen vaccins

De wereldleiders van de G7 (het overleg tussen Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Japan, Frankrijk, Duitsland en Italië) komen in juni samen in het Verenigd Koninkrijk. Tegen dan zal het tekort aan vaccins die via het Covax-programma gedistribueerd zouden moeten worden aan arme landen oplopen tot 190 miljoen, aldus Unicef. 

De chef van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, riep afgelopen vrijdag rijke landen op om hun plannen voor de vaccinatie van kinderen voorlopig uit te stellen. Volgens hem hebben arme landen op dit moment meer behoefte aan de vaccins.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20