Westerse sancties blokkeren onderhoud Russische vliegtuigen; die vallen uit elkaar

Samengevat. In 2023 is het aantal veiligheidsincidenten met Russische vliegtuigen meer dan verdubbeld. Een direct gevolg van de moeilijkheden die Rusland ondervindt vanwege de economische sancties bij het verkrijgen van westerse reserveonderdelen. Volgens de Duitse luchtvaartdatabase Jacdec steeg het aantal incidenten van 37 in 2022 naar 81 vorig jaar.

Waarom is dit belangrijk?

Deze toename van veiligheidsincidenten benadrukt de impact van westerse sancties op de Russische luchtvaartindustrie, met name op het onderhoud en de luchtwaardigheid van vliegtuigen. Het belemmert Ruslands vermogen om cruciale reserveonderdelen te verkrijgen, wat de veiligheid en operationele capaciteit van haar vliegtuigvloot in gevaar brengt.

In het nieuws. De sancties die volgden op Ruslands grootschalige invasie beïnvloeden aanzienlijk de mogelijkheid voor Rusland om vliegtuigen te onderhouden. Dat leidde tot een aanzienlijke stijging van het aantal veiligheidsincidenten.

  • Er is vooral een tekort aan landingsgestellen en remmen. Rusland stuurt vliegtuigen naar Iran voor onderhoud om dit probleem aan te pakken.
  • Er is ook een tekort aan onderdelen voor simulatoren. Dat roept zorgen op over het vermogen van Rusland om nieuw
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer