De olie- en gasinkomsten van Rusland stijgen opnieuw, waardoor de Russische autocraat Vladimir Poetin zijn schatkist kan aanvullen. Moskou is erin geslaagd het westerse prijsplafond te omzeilen. Het is tijd om een nieuw instrument te vinden.
Westers prijsplafond voor olie is maat voor niets: olie- en gasinkomsten van Moskou zijn verdubbeld

Waarom is dit belangrijk?
Iets minder dan een jaar geleden bereikten de leden van de Europese Unie, de G7 en Australië een akkoord over een prijsplafond van 60 dollar per vat voor Russische ruwe olie die over zee wordt vervoerd. Gevaarlijk volgens sommigen in een tijd van energietekorten, te weinig ambitieus volgens anderen op een moment dat de oorlogskas van Poetin moet worden leeggepompt. Moskou is er uiteindelijk toch in geslaagd om het prijsplafond te omzeilen.Een achterhaald prijsplafond
In het nieuws: De belastinginkomsten die Rusland uit olie en gas put, zijn in oktober verdubbeld ten opzichte van september. In vergelijking met een jaar eerder is er sprake van een toename met zo’n 25 procent. Dat blijkt uit gegevens die vrijdag werden gepubliceerd. Dat is niet naar de zin van het Westen, dat met het prijsplafond de Russische overheidsfinanciën onder druk wou zetten.
- Moskou is er dankzij het gebruik van een “schaduwvloot”, schepen die in principe niet meer mogen varen, in geslaagd om het westerse prijsplafond te omzeilen.
- De westerse blokkade was gebaseerd op het verbod voor verzekerings- en kredietmaatschappijen in de G7 en Europa om Russische brandstoffen te dekken, als die boven het prijsplafond worden gekocht.
“Minder geld om tanks te kopen”
In deze zeeslag heeft Rusland de tweede ronde gewonnen. Het Westen van zijn kant hoopt de controle op de regels van het zeeverkeer aan te scherpen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
- Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft vorige maand voor het eerst boetes opgelegd aan twee olietankers voor het overtreden van de sanctieregels, schrijft de Wall Street Journal. Het plafond heeft op een bepaalde manier gewerkt, maar nu moet er naar iets anders worden gezocht. Het is echter veel moeilijker om economische sancties op te leggen aan een frauduleus netwerk.
- “Tankers kopen maakt het voor het Kremlin aanzienlijk moeilijker om tanks te kopen”, relativeert Eric Van Nostrand, waarnemend assistent-secretaris voor economisch beleid bij het ministerie van Financiën, tegenover de Wall Street Journal. Het opzetten van een dergelijke “olie-witwas” structuur heeft het Kremlin veel geld gekost.
100 miljard voor het leger
Intussen is de oorlogskas van Poetin weer aangevuld. Het Russische begrotingstekort zou wellicht het door Moskou vastgestelde doel van 2 procent van het bbp kunnen halen, in plaats van de eerder geschatte 5 tot 6 procent.
- Olie-inkomsten hebben ook geholpen om de daling van de roebel af te remmen. De roebel is de afgelopen maanden gedaald tot het symbolische niveau van 100 roebel per dollar.
- Deze stroom van vers geld, samen met andere inkomstenbronnen zoals afpersing van buitenlandse bedrijven, stelt Poetin in staat zijn oorlogsinspanningen te ondersteunen. Hij is van plan de militaire uitgaven bijna met 70 procent te verhogen, om een totaal van 100 miljard dollar te bereiken. Dat is ongekend sinds de ontbinding van de Sovjet-Unie.
(ns)