Westelijke Balkan creëert een miniversie van Schengen

Albanië, Noord-Macedonië en Servië – drie landen van de Westelijke Balkan die hopen tot de Europese Unie te kunnen toetreden – hebben een regionaal economisch samenwerkingsakkoord gesloten. Het verbond moet een miniatuurversie worden van het Schengen-akkoord. Het initiatief wil vooral de lokale economie stimuleren tot de betrokken landen tot de Europese Unie kunnen toetreden.

Het idee van een regionale samenwerking werd twee jaar geleden voor het eerst gepresenteerd op een regionale top in Triëst. Toen werd een overeenkomst bereikt over een actieplan voor een regionale economische ruimte. Albanië, Noord-Macedonië en Servië hebben nu in Novi Sad een intentieverklaring getekend om het onderlinge vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal mogelijk te maken.

Uitnodiging

Het nieuwe samenwerkingsverband moet over twee jaar operationeel zijn. De initiatiefnemers beklemtoonden dat het verbond openstaat voor de andere naties in de Westelijke Balkan. Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kosovo kregen daarbij een uitnodiging om zich aan te sluiten.

De Servische president Aleksandar Vučić wierp daarbij op dat de uiteenlopende standpunten tegenover Kosovo in het samenwerkingsverband geen hinderpaal kunnen vormen. ‘Die politieke verschillen hebben niets te maken met vrijheid van handel en beweging,’ aldus Vučić. Kosovo wordt door Servië en Bosnië-Herzegovina nog niet erkend.

Alle landen van de Westelijke Balkan zoeken een aansluiting bij de Europese Unie. Tot nu toe hebben echter alleen Montenegro en Servië gesprekken over een toetreding tot de Europese Unie geopend. Zoran Zaev, premier van Noord-Macedonië, stelde echter dat de Westelijke Balkan ook naar zijn eigen toekomst moet kijken.

Prioriteit

Ook de Albanese premier Edi Rama benadrukte de noodzaak om het tempo en de dynamiek van de regionale economische ontwikkeling te versnellen. ‘Wij willen allemaal deel uitmaken van de Europese Unie,’ aldus Rama. ‘Maar ook de Europese Unie heeft zijn eigen problemen. Daarin is de West-Balkan geen prioriteit. Daarvoor moet de regio zelf zorgen.’

De Servische vice-premier Zorana Mihajlović merkte op dat het samenwerkingsverband geen alternatief wil worden voor de Europese Unie. ‘Evenmin is er sprake van een streven naar de oprichting van een nieuw Joegoslavië,’ aldus Mihajlović.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20