Wereldwijde beursintroducties op laagste niveau in drie jaar

Wereldwijd werden dit jaar 1.237 beursintroducties geregistreerd. Dat is het laagste niveau in drie jaar tijd. Met 188,8 miljard dollar was ook het volume van het opgehaalde kapitaal – 10 procent minder dan vorig jaar – het laagste bedrag in drie jaar tijd.

Dat zegt Richard Henderson, beurscorrespondent van de Britse zakenkrant Financial Times, gebaseerd op cijfers van analist Dealogic. Henderson wijst erop dat deze terugval op een cruciaal tijdstip komt voor de publieke markten, die al twee decennia een inkrimping kennen, ten voordele van de private markten, zoals private equity en durfkapitaal. Sommige analisten voorspellen echter een ommekeer.

Saudi Aramco

‘Steeds minder bedrijven zoeken nieuwe middelen op de aandelenmarkten,’ verduidelijkt Henderson. ‘Europa, het Midden-Oosten en Afrika lieten de scherpste terugval optekenen.’

‘Deze regio’s boekten in totaal 179 beursintroducties. Dat betekende een daling met 40 procent tegenover vorig jaar. Er is hier sprake van het laagste niveau in zeven jaar. Een gelijkaardig beeld tonen ook de beurzen in Azië, Noord-Amerika en Latijns-Amerika.’

De grootste beursgang dit jaar staat met een bedrag van 25,6 miljard dollar op naam van Saudi Aramco. Uber eindigde op de tweede plaats met een bedrag van 8,1 miljard euro, gevolgd door Budweiser Apac (5,7 miljard dollar).

Henderson benadrukt echter dat de beursintroducties dit jaar onder een sterke druk stonden. Hij wijst onder meer naar de shutdown van de overheden in de Verenigde Staten. Investeerders moesten tevens vaststellen dat een aantal veelbelovende unicorns een belangrijke gedeelte van hun waarde dienden in te leveren.

Vertrouwen

‘De grote beursintroducties hebben grotendeels ontgoocheld,’ erkent Jim Cooney, hoofdanalist bij Bank of America. ‘Vooral kleinere beursgangen – zoals Beyond Meat – leverden de betere resultaten.’

Paul Go, analist bij Ernst & Young (EY), voegt eraan toe dat investeerders zich steeds wantrouwiger opstellen tegenover bedrijven die nog geen enkele winst hebben gemaakt of er zelfs niet in zijn geslaagd hun verliezen in te dammen.

Henderson betoogt echter dat vele investeringsbankiers – ondanks sommige tegenvallers – er een sterk vertrouwen in hebben dat de interesse voor beursgangen volgend jaar niet zal afnemen.

‘Er zijn een aantal interessante technologiebedrijven die zich voorbereiden om volgend jaar naar de beurs te gaan,’ zegt Greg Chamberlain, analist bij JPMorgan. ‘Een groot deel van deze ondernemingen hebben een grote impact op hun sector. Zij eisen vaak een aanzienlijk marktaandeel op en bieden investeerders interessante opportuniteiten.’

Meer