Topeconoom voorspelt 50 procent kans op een beurscorrectie in 2020

Beurzen lopen een groter risico dan gewoonlijk op een uitverkoop volgend jaar, omdat beleggers te veel rekenen op een economische heropleving.

‘Financiële markten riskeren te snel op de zaken vooruit te lopen’, zegt Joseph Davis, de hoofdeconoom van Vanguard, in een interview met persagentschap Bloomberg. Vanguard is een van de grootste investeringsfirma’s ter wereld.

Davis schat de kansen op een beurscorrectie in 2020 in op 50 procent. Gewoonlijk hangt dat risico rond de 30 procent.

Een correctie wordt gewoonlijk beschreven als een daling van de koersen met 10 procent. De S&P 500, een beursindex met de koersen van 500 grote Amerikaanse ondernemingen, heeft dat de laatste keer meegemaakt in december 2018. Toen scheelde het geen haar of er deed zich een zogenaamde ‘berenmarkt’ voor. Die term wordt gebruikt om een periode van langdurig dalende koersen weer te geven.

Volgens de econoom, wiens bedrijf op basis van zijn advies een portefeuille van maar liefst 5000 miljard euro beheert, waren beleggers dit jaar te pessimistisch in hun vrees voor een recessie. Maar voor volgend jaar zijn ze te optimistisch over een remonte van de wereldeconomie, aldus Davis.

Meer