Wereldwijd werden vorig jaar voor minstens 5 miljard dollar muziekrechten verkocht

Het voorbije jaar hebben investeerders wereldwijd minstens 5,05 miljard dollar betaald voor de overname van de catalogussen van muzikanten. In totaal werden daarbij meer dan zestig grote transacties gemeld. Dat blijkt uit een rapport van de gespecialiseerde nieuwssite Music Business Worldwide.

Het rapport keek zowel naar de individuele catalogussen van muzikanten en songwriters, maar ook naar de portfolio’s muziekrechten van muziekbedrijven.

Versnelling

De analyse geeft aan dat een bedrag van 2,33 miljard dollar werd uitgegeven aan rechtstreekse overeenkomsten met muzikanten, songwriters of hun erfgenamen. “Daarbij kan nog een duidelijke versnelling worden opgemerkt”, wordt in het rapport aangevoerd. “In december alleen konden hier voor minstens 720 miljoen dollar transacties gemeld.”

Dat pakket werd gedomineerd door de overname van de catalogus van Bruce Springsteen door Sony Music Group en Eldridge Industries voor een som van minstens 500 miljoen dollar. Dit was ook de eerste keer dat meer dan 0,5 miljard dollar werd betaald voor de catalogus van een individuele muzikant.

Eerder in het jaar werden ook transacties gemeld met werk van onder meer Shakira, Neil Young, Bob Dylan, Lindsey Buckingham, Jimmy Iovine, Beach Boys, David Crosby, Linda Ronstadt, Paul Simon, Christine McVie, Red Hot Chili Peppers, Tina Turner, Gerry Goffin en ZZ Top.

David Bowie

De analisten voeren nog aan dat de reële waarde van de transacties waarschijnlijk nog gevoelig hoger ligt. “Een aantal overeenkomsten zijn immers wellicht niet aan de buitenwereld gemeld”, luidt het.

Naast transacties met individuele muzikanten, werden ook tussen bedrijven catalogussen verkocht. Daarbij wordt onder meer gewezen op de overname van 300 Entertainment door Warner Music Group (400 miljoen dollar) en de verkoop van de catalogus van Downtown aan Concord (400 miljoen dollar) en de overname van de catalogus van Kobalt door Chord Music, in handen van investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR) (1,1 miljard dollar).

De analisten wijzen erop niet uit te sluiten dat de trend zich ook dit jaar verder zal doorzetten. Begin dit jaar raakte al bekend dat Warner Chappell Music de rechten op de catalogus van David Bowie in handen had gekregen. Daarbij werd gewag gemaakt van een transactie ter waarde van 250 miljoen dollar.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.