Er zit weer geld in muziek: Warner Music koopt rechten volledige oeuvre David Bowie voor 250 miljoen dollar

De nabestaanden van Brits muzikant David Bowie hebben de rechten van zijn volledig oeuvre verkocht aan het Amerikaanse platenlabel Warner Chappell Music. De financiële voorwaarden werden niet officieel bekendgemaakt, maar volgens het entertainmentsblad Variety betaalde Warner ongeveer 250 miljoen dollar voor de catalogus.

Waarom is dit belangrijk?

Catalogi van muziekartiesten leveren nog decennialang inkomsten op, omdat de nummers gestreamd worden, op de radio worden gespeeld of in films en advertenties worden gebruikt. Muziekrechten worden daarom steeds vaker als lucratief alternatief beschouwd voor klassieke beleggingen.

De deal omvat de uitgeefrechten van Bowie’s 26 studioalbums uit zijn zes decennia durende carrière. Daartoe behoren iconische nummers als ‘Changes’, ‘Rock ‘n’ Roll Suicide’ en ‘Let’s Dance’.

“Dit zijn niet alleen uitzonderlijke liedjes, maar mijlpalen die de koers van de moderne muziek voor altijd hebben veranderd”, aldus Guy Moot, chief executive van Warner, in een verklaring.

“We zijn echt dankbaar dat Bowie’s oeuvre nu in de bekwame handen van Warner Chappell Music is”, aldus Allen Grubman, de advocaat die de nalatenschap van David Bowie vertegenwoordigt. Bowie overleed in 2016 en liet zijn nalatenschap na aan zijn tweede vrouw Iman en twee kinderen.

“Een coup”

“Dit is een coup voor Warner”, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. “Voor zo’n grote muziekgroepen helpt het bezit van dergelijke catalogi om hun waarde te rechtvaardigen – de marktkapitalisatie van Warner bedraagt 22 miljard dollar – en om een hefboomeffect te krijgen op streamingdiensten en socialemediaplatforms die muziek willen gebruiken.”

Aan songs zijn twee types auteursrechten verbonden – één gaat over de songwriting zelf en één over de eigenlijke opname, of master copy. Beide soorten zijn enorm in waarde gestegen nu streaming de muzieksector nieuw leven heeft ingeblazen.

Kredietachtige activa

Dat er weer geld in muziek zit, weten ook de investeringsbedrijven. Zo hebben Blackstone en KKR miljarden dollars gestoken in de aankoop van muziekrechten. Ze beschouwen die als kredietachtige activa die een voorspelbaar rendement opleveren in een klimaat van lage rente.

In het afgelopen jaar hebben verschillende roemrijke muzikanten hun oeuvres verkocht voor negencijferige bedragen. Zo stemde Bruce Springsteen er vorige maand nog mee in om zijn catalogus voor naar verluidt 550 miljoen dollar aan Sony Music te verkopen.

(ns)

Meer