Het aantal wereldwijde sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 is opgelopen tot meer dan 5 miljoen. Dat meldt het persagentschap Reuters.
Terwijl meer en meer landen de coronacrisis te boven lijken te komen, zijn er sommige gebieden waar er dagelijks nog duizenden besmettingen bijkomen. Het betreft voornamelijk regio’s waar weinig mensen gevaccineerd zijn. Voorts mogen we niet vergeten dat de Delta-variant veel besmettelijker is. Die variant heeft de grote verschillen in vaccinatiegraad tussen rijke en arme landen aan het licht gebracht, en het gevolg van de aarzelende houding ten aanzien van vaccins in sommige westerse landen.
700.000 doden in de VS
Het virus eist nog veel levens in onder meer de Verenigde Staten (VS), Brazilië, Rusland, Mexico en India. In de VS zijn er bijvoorbeeld al 700.000 mensen gestorven door het coronavirus. Dat is het hoogste dodentol van alle landen. Rusland meldde vrijdag dan weer 887 coronadoden, het hoogste Russische dodental op één dag sinds het begin van de pandemie. Slechts 33 procent van de Russen die in aanmerking komt voor een vaccin heeft tot nu toe een eerste dosis gekregen. India is erin geslaagd om het aantal dagelijkse sterfgevallen terug te brengen van gemiddeld 4.000 tot 300.
Terwijl het iets meer dan een jaar duurde voordat het dodental de kaap van 2,5 miljoen rondde, werden de volgende 2,5 miljoen doden in iets minder dan acht maanden bereikt, volgens een analyse van Reuters. Afgelopen week werden wereldwijd dagelijks gemiddeld 8.000 sterfgevallen gemeld, of ongeveer vijf sterfgevallen per minuut. Het wereldwijde sterftecijfer is de jongste weken echter aan het dalen.
Vaccins sturen naar de armere landen
Ondertussen onderzoeken de westerse landen in welke mate ze vaccins kunnen sturen naar de armere landen. De Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld beloofd om 1,1 miljard vaccins te bezorgen aan die landen. Ook de Europese Unie, China en India willen vaccins leveren.
Volgens de meest recente cijfers van OurWorldInData heeft 45,8 procent van de wereldbevolking al een eerste prik van het coronavaccin gekregen. Dat betekent dat nog meer dan de helft van de wereld wacht op een eerste dosis.
De Wereldgezondheidsorganisatie zei deze week dat haar COVAX-distributieprogramma voor het eerst alleen vaccinaties zal verstrekken aan landen met de laagste vaccinatiegraad. “Voor het aanbod in oktober hebben we een andere methodologie ontworpen, waarbij we alleen landen die een beperkte voorraad hebben vaccins bezorgen” klonk het bij Mariangela Simao, die bij de WHO verantwoordelijk is voor de toegang tot medicijnen en vaccins.
Lees ook: