Wereld koopt dit jaar ruim 275 miljoen 5G-smartphones

Er zullen dit jaar wereldwijd 278 miljoen 5G-smartphones worden verkocht. China – met inbegrip van Hongkong, Macau en Taiwan – zal 62 procent van de afzet voor zijn rekening nemen, gevolgd door Noord-Amerika, Europa en het Midden-Oosten. Dat blijkt uit een rapport van consulent Canalys.

Volgend jaar zal volgens het rapport nagenoeg een verdubbeling van de wereldwijde verkoop van 5G-smartphones worden verwacht. Daarbij zullen alle belangrijke regio’s volgens Canalys een sterke groei kunnen melden.

De totale smartphone-verkoop zal volgens Canalys dit jaar een volume van 1,3 miljard exemplaren bereiken. Dat betekent een daling met 10,7 procent tegenover vorig jaar. Volgend jaar zou wel een herstel van 9,9 procent volgen.

Mijlpaal

‘Een belangrijke mijlpaal in de uitbreiding van de markt van de 5G-smartphones is de lancering van de V3 van Realme in China,’ zegt Shengtao Jin, analist bij Canalys. ‘Dat toestel wordt voor een bedrag van 999 yuan (150 dollar) op de markt gebracht.’

‘Daarmee behoort de 5G-technologie voortaan ook tot de basisuitrusting van de smartphone uit de lagere marktsegmenten. Die impact zal uiteindelijk ook doorsijpelen naar andere regio’s, zoals Zuidoost-Azië, Europa, het Midden-Oosten en Afrika en zelfs Latijns-Amerika, waar een aantal Chinese verkopers een afzetmarkt creëren.’

‘De schaalvoordelen die de Chinese markt biedt, zullen verkopers in staat stellen om goedkopere 5G-smartphones ook in andere landen te lanceren, zelfs al is de 5G-infrastructuur in die markten vaak nog niet helemaal klaar,’ benadrukt Shengtao Jin.

‘Naar verwachting zal tegen volgend jaar bijna 60 procent van de 5G-smartphoneverkopen in China betrekking hebben op exemplaren die goedkoper zijn dan 400 dollar. Er wordt ook verwacht dat de 5G-penetratie in China de volgende twaalf maanden een niveau van 83 procent zal bereiken.’

Europa

Europa kan volgens Canalys voor de verkoop van 5G-smartphones een complexe markt worden. ‘Er zijn op de Europese markt al relatief goedkope 5G-toestellen beschikbaar, maar een groot aantal regio’s is er bijzonder sterk op Apple gericht,’ aldus de consulent.

‘Daarbij zouden vele klanten bereid kunnen zijn om te wachten tot een iPhone met 5G-capaciteit wordt gelanceerd.  Een ander probleem voor de mobiele operatoren in Europa is de aanhoudende onzekerheid rond Huawei.’

Volgens Canalys zullen 5G-smartphones, rekening houdend met het aandeel van Apple en Samsung in de regio, in Europa volgend jaar voor een gemiddeld bedrag van 765 dollar worden verkocht. Over vier jaar zou dat bedrag tot 477 dollar zijn gedaald.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20