WEF in Davos start met vertraging door hevige sneeuwval

Het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos is met vertraging gestart door hevige sneeuwval in Zwitserland. Staatshoofden, regeringsleiders, CEO’s en andere prominente figuren zullen het hebben over de toenemende ongelijkheid. Uitkijken wordt het vooral naar vrijdag wanneer de Amerikaanse president Donald Trump het WEF afsluit.

Het Zwitserse Davos, waar het Wereld Economisch Forum (WEF) gisteren van start had moeten gaan, is getroffen door hevige sneeuwval. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Het Zwitsers Sneeuw- en Lawine-instituut SLF meldt dat er de laatste zes dagen 159 centimeter sneeuw gevallen is in Davos. Het zou gaan om de meest extreme sneeuwval in twintig jaar. De afgelopen nacht is daar nog 20 à 40 centimeter bij gekomen. De VIP-helikopters van heel uitgenodigden van het WEF konden niet naar Davos afzakken omdat een landing te risicovol zou zijn. Het is ook nog lang niet zeker of Amerikaans president Donald Trump, die vrijdag naar Davos komt, met zijn vloot van gigantische helikopters in Davos zal kunnen en mogen landen. Zo zouden de grote, Amerikaanse heli’s het risico op lawines kunnen vergroten.

Spiegelgladde wegen

Volgens sommige bronnen zou het met de wagen maar liefst twee uur duren om de laatste 12 kilometer voor het exclusieve skioord af te leggen. Ook zouden heel wat hoogwaardigheidsbekleders, die normaal in limousines reizen, de gewone trein genomen hebben. In het centrum van Davos verplaatsen mensen zich voornamelijk te voet. Het wegdek is er spiegelglad. Zo werd er in Davos geen zout gestrooid om het milieu te beschermen. Ook in Frankrijk zijn er grote problemen wegens hevige sneeuwval. In de buurt van de Mont Blanc moesten meer dan honderd chalets geëvacueerd worden wegens lawinegevaar.

Onderwerp: ongelijkheid

Deze week zal het WEF in teken staan van de toenemende ongelijkheid in een verdeelde wereld. Daarmee wordt ongelijkheid in de brede zin van het woord bedoeld, denk naast arm-rijk aan verschillen tussen man en vrouw, in toegang tot water en voedsel, gezondheidszorg en onderwijs. Naast dat officiële programma gaat het in Davos eigenlijk ook over Trump. Iedereen houdt zijn hart vast voor wat hij vrijdag, als laatste spreker op het WEF, zal zeggen. Iedereen is benieuwd wat America First concreet gaat betekenen in 2018. Komen er echte handelsconflicten met China? Gaan de Verenigde Staten meer internationale verdragen opzeggen? De Indiase premier Narendra Modi zal de openingstoespraak geven. Hij wil benadrukken dat economische groei voor iedereen positieve gevolgen moet hebben en dat de wereld niet mag wegkijken van problemen. Vorig jaar gaf de Chinese president Xi Jinping tijdens de openingsspeech aan dat hij de vrije wereldhandel omarmt. “Als er negatieve aspecten aan zijn, moeten die bestreden worden, niet de globalisering zelf”, klonk het. Daarmee haalde Xi uit naar de verkiezing van Trump in de VS en de Brexit in het VK. “Geen isolationisme, geen opzegging van handelsakkoorden of Europese verdragen, maar juist meer en betere internationale samenwerking”, klonk het. Of China die woorden waar maakt, zal ook besproken worden in Davos.

Ongezien optimisme

Toch werd het WEF gisteravond al officieel ingezet met flink wat optimisme. Het is meer dan twintig jaar geleden dat de CEO’s van de belangrijkste bedrijven ter wereld er zo veel vertrouwen in hadden dat de economische omstandigheden hen dit jaar gunstig zal zijn. De consultant PwC peilt elk jaar naar de vooruitzichten en plannen van bijna 1.300 CEO’s, waarvan vier op de tien een bedrijf leidt met een omzet van meer dan een miljard dollar. 57 procent van hen verwacht dat de economie dit jaar sneller zal stijgen dan vorig jaar. Er is ook sprake van de sterkste stijging in meer dan twintig jaar. Dat schrijft De Tijd. Een belangrijke reden: na de eurocrisis zijn ook Griekenland en Spanje, die zwaar getroffen waren, weer aan het groeien. Ook giganten als Brazilië en Rusland hebben de draad weer opgepikt.

Kloof tussen VS en China vergroot

Toch is het niet louter rozengeur en maneschijn is Davos. Wanneer de CEO’s gevraagd werd of hun eigen bedrijf in 2018 meer zal verkopen dan in 2017, antwoordt amper 40 procent van hen overtuigend ‘ja’. Voor de financiële crisis van 2008 lag dat cijfer altijd een pak hoger. Als er bij de CEO’s gepeild wordt naar de landen die in 2018 voor hen het belangrijkst worden om te groeien, geven ze doorgaans dezelfde top 4 als vorig jaar: de Verenigde Staten, China, Duitsland en het VK. Wel is de kloof tussen de VS en China opvallend groter geworden. De West-Europese CEO’s maken zich vooral zorgen om populisme, administratief gedoe, geopolitieke onzekerheid, cyberdreiging en terreur. Belastingen, energieprijzen en de toekomst van de eurozone zijn opvallend gezakt op het zorgenlijstje.

Belgische CEO’s geloven in groei

Van de bijna 1.300 aanwezige CEO’s staan er 38 aan het roer van een Belgisch bedrijf. De resultaten van de bevraging bij hen liggen doorgaans in de lijn van de Europese en wereldwijde trends. Toch zijn er een paar verschilpunten. Zo zijn onze landgenoten bezorgder over het klimaatprobleem en het vinden van goed opgeleid personeel. De helft van de Belgische CEO’s wil in 2018 aanwerven, 30 procent wil personeel afdanken. Ook is negen op de tien van de Belgische CEO’s ervan overtuigd dat hun bedrijf dit jaar zal groeien. Dat willen ze vooral bereiken door organische groei en besparingen, iets minder met in overnames, nieuwe allianties of het uitbesteden van activiteiten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20