Volgens de bekende belegger Edward Yardeni ligt de berenmarkt achter ons. Dankzij de dalende gasprijzen in Europa, het einde van het ‘Zero COVID’-beleid in China en de Amerikaanse subsidies kijkt hij door een roze bril naar de toekomst. Hij laat zich daarbij niet afschrikken door het verstrakkende geldbeleid van de centrale banken. “De wereld zal gewoon teruggaan naar een situatie die vroeger normaal was, namelijk een omgeving met redelijke rentevoeten”, klinkt het.
“We zitten opnieuw in een stierenmarkt”

Waarom is dit belangrijk?
Inflatie, stijgende rentes, angst voor een recessie: die drie elementen duwden de markten in 2022 naar beneden. Nu, aan het begin van het jaar, lijken ze zich aan het herstellen te zijn.In het nieuws: Yardeni is ervan overtuigd dat de rally op de beurzen nog maar net is begonnen.
- “De Amerikaanse aandelen hebben op 12 oktober hun bodem bereikt. Dat was het einde van de berenmarkt. We bevinden ons opnieuw in een stierenmarkt”, zegt hij in een reactie tegenover het persagentschap Bloomberg.
- De S&P500 noteert nu zo’n 11 procent in de plus tegenover dat dieptepunt.
- De bekende belegger sluit wel niet uit dat er nog volatiele handelsdagen aan de horizon lonken.
De essentie: Waarom is Yardeni zo optimistisch?
- “Door de dalende gasprijzen is de kans kleiner dat Europa afstevent op een recessie”, zegt de belegger.
- Voorts haalt hij positieve signalen uit China aan, waar de overheid beetje bij beetje het ‘Zero COVID’-beleid laat varen. Volgens de befaamde belegger zal de Chinese economie daardoor heropleven.
- Larry Hu, analist bij de Macquarie Group, is het daarmee eens. “De dramatische ommekeer in China’s covidbeleid sinds half november impliceert een diepere economische krimp op korte termijn (door de vele besmettingen), maar een snellere heropening en herstel. De economie zou zich in het voorjaar sterk kunnen herstellen”, zei hij vorige week.
- “Beleggers zijn momenteel zeer optimistisch over de wereldeconomie. Ze zijn daarbij op zoek naar aandelen die aantrekkelijk geprijsd zijn”, zegt Yardeni. “We zagen al een stormloop op Chinese aandelen. Nu hebben beleggers aandacht voor de Europese aandelenmarkt. Een gediversifieerde portefeuille is zinvol.”
- Wat de VS betreft, heeft hij altijd positieve signalen gezien, zelfs in 2022, toen veel andere waarnemers een recessie verwachtten. Vandaag blijft hij optimistisch met betrekking tot Wall Street, vooral wat de industriële aandelen betreft. Hij vertrouwt op de subsidies die Washington aan bedrijven geeft (en die toch een risico vormen voor Europese bedrijven).
Wat brengt de toekomst? Op weg naar “een nieuw normaal.”
- Veel economen en beleggers maken zich zorgen over de stijgende rentes, maar volgens Yardeni bieden die juist kansen. Hij spreekt van een transformatie van de economie naar een situatie die vroeger normaal was, namelijk een omgeving met redelijke rentevoeten. Ze verstoren de groei niet, herinnert hij zich.
- “Het zou geweldig zijn als we kunnen terugkeren naar een omgeving waarin de rente niet nul is,” concludeert hij. Een opvallende vaststelling, want heel wat economen waarschuwen dat de hogere rentes nefast zijn voor de economie en een recessie zullen veroorzaken.
- Voordat de Fed en de ECB vorig jaar de rente verhoogden, was de rente al meer dan 10 jaar nul of zelfs negatief. Volgens veel deskundigen was dat soepele geldbeleid mee verantwoordelijk voor de hoge inflatie.
(ns, lb)