Overvloed van aardgas in Europa: zelfs heropening Chinese economie kan Amerikaanse leveranciers niet wegjagen

Amerikaanse exporteurs blijven maar aardgas aan Europa leveren. Dat terwijl het technisch gezien winstgevender zou zijn om te leveren aan Azië.

Waarom is dit belangrijk?

Vorige zomer ontstond in Europa de angst dat er een tekort zou zijn aan aardgas, nadat Rusland de gaskraan grotendeels dichtdraaide. Door onder andere een uitzonderlijk warme winter, een dalende vraag als gevolg van een economische crisis en Europese maatregelen om bewust minder gas te verbruiken, is de verwachte energie-implosie echter uitgebleven

De essentie: Meer dan twee derde van het vloeibaar gemaakte aardgas (LNG) dat door de VS wordt geëxporteerd, vloeit naar Europa. Dat vertelde Laura Page, data-analyst bij marktanalysebureau Kpler, aan Bloomberg

  • De voorbije maanden was het zeer voordelig voor exporteurs om aardgas aan Europa te verkopen. Dat heeft alles te maken met de enorm gestegen prijzen vorige zomer.
  • Voor Europa was dat een verborgen zegen. Op het continent heerste immers de angst dat het verlaagde aanbod uit
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.