We drinken almaar minder melk: zuivelcoöperatie Milcobel sluit fabriek

Milcobel heeft vrijdag op een ondernemingsraad de intentie bekendgemaakt om de Drinks-afdeling in het Antwerpse Schoten te sluiten. De grootste zuivelcoöperatie van het land wil stoppen met de eigen productie van melk en melkdrankjes.

‘Er wordt steeds minder melk gedronken. De voorbije tien jaar daalde de markt jaarlijks 3 procent. De marges op melk zijn ook zeer laag of zelfs negatief’, legt woordvoerster Kathleen De Smedt uit. Bovendien is de fabriek in Schoten erg verouderd, waardoor er grote investeringen nodig zouden zijn. Daarom heeft het bedrijf de intentie om de site in Schoten te sluiten. Er staan 167 banen op de helling: 162 in Schoten en 5 bij de ondersteunende diensten in Brugge.

Dat zou betekenen dat Milcobel geen eigen melkdrank meer maakt. Inza produceert al sinds 1946 melk, eerst in Borgerhout, later in Schoten.
Of de sluiting ook betekent dat de melkmerken verdwijnen, is nog niet duidelijk.

Milcobel is de grootste zuivelcoöperatie van het land: 40 procent van de Belgische melkveehouders zijn er lid van. Naast de site in Schoten heeft Milcobel vestigingen in Langemark (mozzarella en roomijs), Moorslede (kaas), Brugge (kaas), Kallo (melkpoeder) en het Franse Argentan (roomijs). Er werken 2.000 mensen voor de zuivelcoöperatie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20