Hoewel het Overlegcomité de regels vastgelegd heeft voor de vakantiegangers die terugkeren uit risicozones voor het coronavirus, blijft de onduidelijkheid. Hoe moet het nu verder met uw reis? Vijf vragen en antwoorden.
1) Kan ik naar mijn vakantiebestemming vertrekken?
In principe wel, zolang het niet om een bestemming met een rode kleurencode gaat. Als u terugkeert uit zo’n land of regio, moet u zich verplicht laten testen en minstens 9 dagen in quarantaine gaan. Bij een oranje bestemming is reizen sterk afgeraden, maar niet verboden. De isolatie achteraf is daarbij aanbevolen, al is ook die niet verplicht. De lijst met kleurencodes is er echter nog niet en wordt zo snel mogelijk verwacht op de website van Buitenlandse Zaken.
2) Wat als ik die richtlijnen niet volg?
De concrete wettelijke regels moeten volgende week nog afgeklopt worden door de Vlaamse regering. Het is wel al duidelijk dat er boetes tot 4.000 euro en een gevangenisstraf tot zes maanden staan op het niet-naleven van de quarantaineverplichting, bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aan de krant Het Laatste Nieuws. Maar controle is moeilijk, beseft hij. ‘Er bestaat een belangrijke morele verantwoordelijkheid bij de mensen zelf’, zei Beke op Radio 1.
3) Er is een uitbraak van het virus op mijn vakantiebestemming. Wat nu?
De aanbevelingen verschillen in de meeste landen niet zo gek veel van de adviezen die onze virologen geven. Blijf binnen, was uw handen, hou afstand en draag een mondmasker waar dat niet kan. Een repatriëring door de regering zal niet meer aan de orde zijn, omdat Buitenlandse Zaken nu verwacht dat alle Belgen de risico’s kennen. Wel heeft de overheidsdienst een website in het leven geroepen om overzicht te houden over de Belgen die zich in het buitenland bevinden. U kan zich eenvoudig registreren op Travellers Online om alle nodige informatie te krijgen.
4) Ik heb al geen zin meer om op reis te vertrekken. Wat doe ik nu?
Als Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies uitvaardigt over uw reisbestemming, dan kan u de reis gratis annuleren en krijgt u de volledige som terug. Voor bestemmingen die als veilig gezien worden, kan u eigenlijk niks ondernemen. Niet afreizen betekent zelf de de kosten dragen. Wel verkeren de touroperators nu nog in het ongewisse over de kleurencodes. Vooral de oranje code zorgt voor onduidelijkheid, want de touroperators en luchtvaartmaatschappijen weten niet of ze dan toeristen mogen laten afreizen.
Ruimer raadt Test Aankoop aan om een reis in geen geval zelf te annuleren. Als vakantieganger wacht u beter tot de touroperator of luchtvaartmaatschappij zelf stappen onderneemt. ‘Dat zullen ze zeker doen in het kader van een negatief reisadvies of een gesloten luchtruim’, zei woordvoerder Simon November woensdagochtend op Radio 1. Op die manier is een terugbetaling zeker gegarandeerd.
5) Na mijn vakantie moet ik weer aan het werk. Waar moet ik op letten?
Er zijn enkele scenario’s, die we kort bespreken:
- Als u terugkeert van een groene bestemming, dan moet u in principe niet in quarantaine. Gesteld dat u uit eigen initiatief in quarantaine wil, dan kan dat voor problemen zorgen. In principe bent u dan onwettig aanwezig, dus het is aangewezen om in gesprek te treden met de werkgever. Misschien zijn er mogelijkheden om thuis te werken of onbetaalde vakantie te nemen?
- Als u terugkeert van een oranje bestemming, wordt het een stukje moeilijker. Een ‘aanbevolen quarantaine’ zorgt voor heel wat moeilijkheden. ‘Het is totaal niet duidelijk wat er moet gebeuren’, klinkt het bij het Vlaams netwerk van ondernemingen (Voka). ‘Kan een bedrijf een werknemer verbieden om naar een oranje gebied af te reizen? Wat moeten bedrijven doen met medewerkers die uit een oranje gebied terugkeren en die weigeren om zich te laten testen alvorens ze weer op de werkvloer komen? Deze kleurcode zorgt voor onzekerheid en gevaren’, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.
- Als u terugkeert van een rode bestemming, is het simpel. U bent een hoogrisicocontact, moet verplicht een coronatest ondergaan en minstens 9 dagen in quarantaine gaan. Test u positief, dan krijgt u een quarantaine-attest. Daarmee kunt u thuiswerken, op tijdelijke werkloosheid geplaatst worden of een overbruggingsrecht aanvragen (als zelfstandige). Na de quarantaine – en een tweede test – mag u opnieuw werken (op kantoor).