Wat ligt er op de tafel van de Nationale Veiligheidsraad?

Straks blaast de Nationale Veiligheidsraad opnieuw verzamelen. Nu het coronavirus weer welig tiert, mogen we ons aan strengere maatregelen in plaats van versoepelingen verwachten. Een vooruitblik.

Eerst een stand van zaken. Tussen 13 juli en 19 juli is het aantal besmettingen gestegen tot gemiddeld 192 per dag, blijkt uit het online dashboard van federaal kenniscentrum Sciensano. Het komt overeen met een stijging van 91 procent. ‘We kunnen het tij nog keren. Het is nog niet te laat. We vragen om uw handen vandaag nog vaker te wassen dan gisteren. Let er ook extra op om 1,5 meter afstand te houden’, zei woordvoerder Boudewijn Catry daarover tijdens de persconferentie van woensdag.

Om lokale brandhaarden – en zo zijn er heel wat – in te dijken, kijkt de nationale politiek voortaan naar de Dorpsstraat. Naast het centrale callcenter worden huisartsen, lokale preventiewerkers en burgemeesters in de vuurlinie gezet. Zo zijn er al verschillende intergemeentelijke initiatieven om aan contacttracing te doen. N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever bleef niet langer op zijn lauweren rusten en kondigde woensdag een reeks verstrengingen af.

Draaiboek voor ‘lokale sheriffs’

Zo moeten Antwerpse horecazaken verplicht alle contactgegevens van hun klanten bijhouden, is een mondmasker verplicht in alle publieke ruimtes, op markten en op kermissen. Ook op café, behalve als u neerzit, zal u er eentje dragen. Verder wordt de bubbel verkleind, van vijftien naar tien personen, buiten het eigen gezin. De regels gaan wel pas komende zaterdag in, waardoor de Nationale Veiligheidsraad dit alles eerst kan bekrachtigen.

Concreet zal de Nationale Veiligheidsraad, bestaande uit de federale ministers, minister-presidenten van de deelstaten en de experts, een draaiboek voor lokale besturen goedkeuren. Dat vermeldt een hele reeks maatregelen waarmee de burgervaders of -moeders het coronavirus kunnen bekampen, gaande van een lokale sluiting van de horeca, over een avondklok tot plaatselijke lockdowns van straten of wijken. Om zoiets te bewerkstelligen, moeten het federale crisiscentrum en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid wel hun fiat geven.

Kleinere bubbel

Verder zal het mondkapje nog wat meer gemeengoed worden. Er zit een uitbreiding naar drukke (winkel)straten, markten, dierentuinen en kleine evenementen aan te komen. Misschien gaan we ook Antwerpen achterna, met een mondmaskerverplichting in de horeca en een verplichte registratie van klanten. Horeca Vlaanderen toonde zich woensdag een grote voorstander van zo’n maatregel, in de hoop een nieuwe en totale lockdown af te wenden.

Tot slot is ook onze sociale bubbel een doelwit. Er gaan stemmen op om die te verkleinen van vijftien personen tot tien personen, zoals De Wever in Antwerpen al doorvoerde. Dat zou veeleer een symbolische maatregel zijn, want controles op de bubbels zijn moeilijk uit te voeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20