‘Lokale sheriffs’ krijgen draaiboek om plaatselijke haarden in de kiem te smoren

Met de huidige cijfers zit er voor de politiek weinig anders op dan opnieuw aan de rem te trekken. Morgen is er alweer een Veiligheidsraad, die de zaken scherper zal stellen, maar vooral de deur zal openzetten voor lokale sheriffs.

Na het Overlegcomité gisteren is het morgen alweer aan een Nationale Veiligheidsraad. Die zal bijna zeker een verstrenging opleveren: meer verplichtingen om een mondmasker te dragen op publieke plaatsen, onder meer op markten en in drukke winkelstraten.

Dat is exact waar Marc Van Ranst al op aanstuurde, maandag. Hij had zich naar Nederland verplaatst, om daar op televisie te verschijnen, in een verder toch opgemerkt interview.

De cijfers zijn vooral bijzonder slecht nieuws voor de grote evenementen, in de sport- en cultuursector. De politiek zal allerminst happig zijn om voor hen de maatregelen nu te versoepelen.

Ondertussen hebben de deelstaten ook een draaiboek klaar voor de lokale besturen om een plaatselijke uitbraak te gaan bestrijden. Het idee is om straks geen nationale lockdown meer te moeten doen, maar zeer gericht te werken, per wijk, of zelfs appartementsblok. In Duitsland wordt die aanpak met succes gehanteerd.

Die aanpak, waar het lokale niveau meer macht krijgt, doet sommigen in de Wetstraat toch bezorgdheid uiten: het zet mogelijk de deur (weer) open voor lokale sheriffs, die voorop willen lopen, en plots hun macht willen laten voelen.

Vandaar toch een zeer uitgebreid draaiboek, waarbij de macht om bijvoorbeeld te concluderen dat er zich een ‘knipperlichtsituatie’ voordoet, niet bij die burgemeesters zit, maar bij het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid.

Maar burgemeesters krijgen wel degelijk de mogelijkheid om avondklokken in te stellen, winkels of horeca te sluiten, zones af te schermen waar niemand meer in en uit kan, of enkel nog essentiële verplaatsingen toe te staan, bubbels in te stellen en massaal te laten testen. Zelfs een volledige wijk of heel de stad onder quarantaine plaatsen kan.

Nu al is er kritiek, omdat het draaiboek zo in detail gaat, ‘log is’ en de macht van de sheriff beperkt. ‘Een burgemeester die staat dicht bij z’n mensen, die kent z’n straten en z’n wijken’, zo wierp de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) op. Maar die kennis volstaat voor de Vlaamse en federale regering dus niet, om een globale pandemie te bestrijden. Afwachten wat er precies morgen beslist wordt.

Meer