Wat is de onheilspellende mythe achter de vermiste raaf van de Tower of London?

Een van de raven in de Tower of London is plots verdwenen, en vermoedelijk overleden. Een groot probleem, zo blijkt. Volgens de legende moeten er minstens zes raven in de toren wonen, of het koninkrijk valt. 

Christopher Skaife, de zogenoemde ‘Ravenmaster’ die zich ontfermt over de raven in de Tower of London, bevestigde dat raaf Merlina al sinds een paar weken niet meer gezien is bij het middeleeuwse gebouwencomplex.

‘Merlina is een vrijgevochten raaf en staat erom bekend dat ze de toren vaak verlaat’, zei hij aan de BBC. ‘Ik ben haar maatje en ze komt normaal gesproken terug, maar deze keer niet. Dus, ik ben bang dat ze niet meer bij ons is. Vlak voor Kerstmis, voordat we in lockdown gingen, brachten we de raven naar bed, en ze was niet teruggekomen.’

Bewakers van de Tower of London hebben woensdag zijn vermoedens bevestigd op Twitter: ‘Onze geliefde raaf Merlina is al enkele weken niet meer in de Toren gezien, en haar blijvende afwezigheid geeft volgens ons aan dat ze waarschijnlijk helaas is overleden.’

Charles II en Winston Churchill

Volgens de legende zouden het Britse koningshuis en de vesting zelf omvallen als er minder dan zes raven in de Tower zouden wonen. Er wordt verondersteld dat Koning Charles II de eerste vorst was die een decreet uitvaardigde dat ervoor moest zorgen dat er altijd raven in de toren aanwezig zouden zijn. 

Zelfs voormalig premier Winston Churchill bemoeide zich ooit met de dieren toen er nog maar eentje over was. Hij gaf toen het bevel dat er steeds minstens zes raven op het terrein moesten wonen. Momenteel is de Tower of London, en dus ook het koningshuis, met zijn zeven overgebleven raven nog ‘veilig’. 

Broedprogramma

In 2018 lanceerde de Tower een broedprogramma om de groep vogels op peil te houden, nadat erfgoedorganisatie Historic Royal Palaces had gewaarschuwd dat het ‘steeds moeilijker’ werd om de vogels te vinden omdat ‘er in het Verenigd Koninkrijk maar heel weinig legale ravenkwekers in zijn’.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20