Esther Perel betovert Stadsschouwburg Antwerpen

Business AM bracht de charismatische psychotherapeut maandag terug naar de stad waar ze opgroeide voor een interactieve avond in een uitverkochte Stadsschouwburg.

Maandagavond hingen 2.000 mensen in de Stadsschouwburg van Antwerpen aan de lippen van relatietherapeut Esther Perel. Het was voor velen van de aanwezigen de eerste keer dat ze opnieuw konden deelnemen aan zo’n grootschalig evenement, waardoor het theatergebouw ondergedompeld werd in een extra uitgelaten sfeer.

Perel, een dochter van twee Holocaustoverlevers, is dan ook niet de minste gastspreker. Ze spreekt maar liefst 9 talen en heeft al meer dan 35 jaar haar eigen praktijk in de “Big Apple”, waar ze singles, koppels en ondernemingen helpt met relaties.

Vanuit haar ruime ervaring schreef ze ook twee bestsellers over intermenselijke relaties. Met ‘Erotische Intelligentie’ kijkt Perel naar het belang van erotiek in relaties en in haar tweede boek, ‘Liefde In Verhouding’, zijn ontrouw en affaires een belangrijk studieobject.

Daarnaast presenteert de in Antwerpen opgegroeide Perel ook de podcastseries ‘Where Should We Begin?’, waarin ze koppels relatietherapie geeft, en How’s Work?, over relaties op het werk. Haar werken waren al voor miljoenen mensen enorm inzichtvol en spraakmakend.

Een warme Q&A-sessie

Doorheen de avond ging Perel in gesprek met het publiek in de stadsschouwburg. Tientallen vragen werden door de relatietherapeut uitvoerig beantwoord.

“Is het mogelijk dat iemand voor de foute persoon blijft vallen?”, vroeg iemand in het publiek zich af. Perel verwees in haar antwoord op het fenomeen van “glorified female narcissism”. “Dit is een verhaal dat je vermoedelijk jezelf blijft vertellen. Je denkt dat jij de juiste persoon bent voor hem, wat misschien niet zo is. Daardoor zal hij de foute persoon lijken wanneer het niet goed gaat. Dit probleem blijft zeer verborgen en wordt vaak niet herkend”, meent Perel.

Verschillende mensen vroegen zich ook af hoe we moeten omgaan met een verlangen naar andere mensen, terwijl we in een relatie zitten. “Dat is een ingewikkelde vraag en een grote uitdaging. In sommige relaties is er ruimte voor dit soort verlangens. Soms is er bewegingsruimte voor anderen. Maar anderen doen dan weer alsof er geen andere mensen op de wereld zijn en elke (romantische) interactie met iemand anders dan de eigen partner een zware overtreding vormt. Het is belangrijk dat we weten welke akkoorden we hebben in onze relatie. Denken dat wanneer we de juiste persoon gevonden hebben, we niemand meer nodig hebben, stemt niet overeen met de realiteit. Het eerste wat we moeten doen is met onze partners over dit onderwerp praten, vooraleer alles misloopt. Before shit hits the fan.”

Amerikaans ex-vicepresident Al Gore

Het is al de tweede keer dat MediaNation, de uitgever van Newsweek België en het bedrijf achter Business AM, een denker van wereldniveau naar ons land kan brengen. Eind januari 2020 veroverde de Israëlische filosoof Yuval Harari een bomvolle Lotto Arena. Meer dan 5.000 mensen zakten toen af naar de Antwerpse concertzaal voor zijn inzichten over de toekomst van de mensheid in een volle technologische revolutie.

Maandag kon MediaNation ook al aankondigen wie de gast van het volgende evenement zal zijn. In maart zal voormalig Amerikaanse vicepresident en vurig milieuactivist Al Gore naar België komen om te praten over de meest ingewikkelde en existentiële uitdaging van de mensheid ooit: de ontluikende klimaatcrisis.

Meer