Slachtoffers explosie Beiroet tasten nog steeds in het duister

De slachtoffers van de enorme ontploffing vorig jaar in de haven van Libanese hoofdstad Beiroet wachten nog altijd op enige vorm van gerechtigheid. Geen van de aangeklaagden is voor de rechter verschenen. En vorige maand liet de leider van radicaal sjiitische meerderheidspartij Hezbollah weten dat het havenonderzoek gestaakt wordt.

De explosie, ontstaan door de brand van 2.750 ton ammoniumnitraat, kon volgens onafhankelijk onderzoeker Fadi Sawan alleen het gevolg zijn van bestuurlijke nalatigheid. Rechter Sawan concludeerde bij zijn onderzoek van de tragedie dat verschillende hooggeplaatste ambtenaren op de hoogte waren van de aanwezigheid van ammoniumnitraat in de havenloods, maar ‘niks deden’.

Hezbollah

Sawan diende op 10 december een aanklacht wegens nalatigheid in tegen demissionair premier Hassan Diab en drie voormalige ministers, waarvan er twee gelieerd zijn aan sjiitische militantengroep en meerderheidspartij Hezbollah. Geen van de aangeklaagden is voor de rechter verschenen.

Ook gaf vorige maand Hezbollah-leider Hassan Nasrallah onverwacht aan dat het havenonderzoek voorbij was. Twee dagen later werd Sawan vervangen door een nieuwe rechter, Tarek Bitar.

De explosie, die plaatsvond op 4 augustus 2020, legde de hele stad in de as. Slachtoffertol: 207 doden, 7500 gewonden en 300.000 daklozen. De schok werd gevoeld tot in Noord-Israël en Cyprus.

De EU bood de Libanezen eind augustus 2020 64 miljoen euro aan steun aan, en deed er in december nog eens 100 miljoen euro bij.

Lees ook:

(jvdh)

Meer