Wat ga je doen als je deze baan niet krijgt?

Op het ogenblik dat je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek voor een interne functie, dan kan je werkgever je de vraag stellen wat je gaat doen als je niet de vacante baan niet krijgt. Door deze vraag te stellen zal je werkgever er immers achter willen komen of je je zorgen maakt over de kans om een stapje verder te komen op de carrièreladder of het werken binnen het bedrijf. Om die reden zal het de moeite lonen om jezelf, ruimschoots voor de aanvang van dit belangrijke gesprek, dezelfde vraag te stellen en vervolgens de balans op te maken ten aanzien van de plannen die je hebt gemaakt voor de toekomst, maar natuurlijk ook om een goed antwoord te kunnen formuleren.

Een goed antwoord op deze vraag

Om een goed antwoord te kunnen geven op de vraag: “Wat ga je doen als je deze baan niet krijgt?” hebben we een aantal voorbeelden voor je opgesomd. Deze voorbeelden kun je aanpassen en gebruiken in je persoonlijke situatie.

  • Ik ben vastbesloten om dit bedrijf en haar vooruitgang trouw te blijven, dus wanneer ik niet uit wordt gekozen voor de vacante functie, dan zal ik met, en onder leiding van, de persoon blijven werken die wel voor de baan geselecteerd wordt. Maar desondanks ben ik ervan overtuigd dat mijn ervaring op de afdeling en met het team mij als de beste kandidaat naar voren schuift.

Overige manieren om te antwoorden op deze vraag

Indien je je gefocust hebt op het veranderen van functie en je gaat een aantal sollicitatiegesprekken voeren voor andere functies, dan volgen hieronder enkele voorbeelden van antwoorden die je zou kunnen gebruiken:

  • Ik zal binnen deze sector blijven zoeken naar een andere functie totdat ik een baan aangeboden krijg die optimaal bij mijn rooster en gestelde doelen aansluit.
  • Ik zal blijven uitkijken naar andere vacatures binnen ons bedrijf en eventuele doorgroeimogelijkheden die op mijn pad komen.
  • Ik ben bezig om uit te zoeken of er mogelijkheden zijn om meer training te gaan volgen en daardoor meer getuigschriften te behalen. Door immers mijn vaardigheden en kwalificaties te verbeteren kan er ruimte ontstaan voor mijn persoonlijke vooruitgang.
  • Ik zal na gaan denken of het zinvol is om mijn zoektocht binnen een aantal verschillende bedrijfstakken voort te zetten en te zien of er wellicht parttime werknemers in dienst genomen kunnen worden.
  • Ik ben van mening dat deze baan perfect bij mijn past, dus hoop ik dat niet al te veel over deze vraag na hoeft te gaan denken.

Voordelen van het gebruik van interne vacatures

Het solliciteren voor een interne functie betekent dat je jezelf vaak een kans geeft om jezelf aan je werkgever en de leden van de selectiecommissie optimaal te kunnen presenteren. Je kunt hierbij de vaardigheden en de ervaring waar je in je huidige functie geen gebruik van maakt aanhalen. Je leidinggevende en collega’s zij immers niet altijd met deze kennis en vaardigheden bekend, terwijl jij ze dolgraag wilt ontplooien op de werkvloer. Het updaten van je CV en jezelf optimaal presenteren aan de interne sollicitatiecommissie is een goede manier om je onbenutte talenten in de schijnwerpers te zetten.

Je kunt immers tot de ontdekking zijn gekomen dat de functie die je eerder hebt aanvaard niet de beste match blijkt te zijn. Je hoeft echter niet de baan die je aanvankelijk hebt gekozen niet heel je professionele leven te behouden, dit zou immers verspillen zijn van je tijd en moeite. Binnen een bedrijf kun je dan ook zeker aangeven dat je interesse blijft houden in toekomstige vacatures en promoties. Je kunt zelfs een verzoek indienen bij je werkgever om te solliciteren naar een baan nog voordat deze definitief vrij is gekomen. Je zou dan zelfs een aanbod kunnen krijgen om een bepaalde functie (voor een deel) in te vullen als een collega met verlof gaat of vakantiedagen op wil nemen. Op die manier kun je de taken die horen bij een nieuwe functie van tevoren al leren en deze later gaan gebruiken als opstapje naar een promotie.

Nadelen van solliciteren voor interne functies

Je kunt je wellicht wat gedemoraliseerd voelen op het moment dat je niet voor een interne functie wordt geselecteerd, en je dus moet blijven werken met de persoon die wel in dienst werd genomen of die werd gepromoveerd naar de baan die je ambieerde. Dit is natuurlijk een bittere teleurstelling, maar ook kan dit leiden tot een aanhoudende ontevredenheid en stress op de werkvloer. Je moet van tevoren dan ook goed nadenken over de manier waarop je je emoties in de hand gaat houden wanneer blijkt dat een ander de interne baan heeft gekregen waar ook jij voor gesolliciteerd hebt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20