Wat is een crypto wallet en waar moet je op letten als je er een kiest?

Wie zich op de cryptomarkt wil wagen en wil investeren in bitcoin of een andere cryptocurrency, stoot altijd op dezelfde vraag: welke wallet moet ik kiezen? Wat is zo’n wallet eigenlijk en hoe werkt het? En waar moet ik op letten als ik er eentje kies? Wij helpen je een stapje verder.

Er zijn vaak misverstanden over wallets. Aangezien het letterlijk vertaald kan worden als ‘portemonnee’, denken vele mensen dat je er je cryptomunten in opslaat. Maar eigenlijk klopt dat niet. Er worden nergens echt munten opgeslagen, alle transacties worden echter gewoon bijgehouden in de blockchain (lees hier alles dat je moet weten over blockchain). 

Hoe werken wallets?

Maar wat doen wallets dan wel? Wallets houden enkel je private en public keys, of privé en openbare sleutels, bij en ze werken samen met verschillende blockchains zodat je je aantallen kan bekijken en transacties kan doen. Wanneer iemand je, bijvoorbeeld, bitcoin stuurt (lees hier hoe bitcoin werkt), transfereert hij eigenlijk enkel het eigendom van die munten naar jou en jouw wallet.

Die public key is eigenlijk het adres van je wallet. Met die key kunnen mensen je munten sturen. Je kan het zien als een soort rekeningnummer zoals bij een bank. De private key is een sleutel om toegang te krijgen tot je eigen wallet. Een private key komt dus meer overeen met je pincode. Je public key mag zoals de naam al zegt openbaar blijven. Je private key moet je koste wat kost geheim proberen houden. Anders kan zomaar iedereen met je crypto’s aan de haal.

Om iets met je bitcoin (lees hier de acht zaken die je erover moet weten) te kopen, moet de private key van je wallet overeenkomen met de public key van het adres waar je de bitcoin naar wil sturen. Als die twee overeenkomen, zal de transactie ook daadwerkelijk gebeuren (of toch de transactie van het eigendom over de munten). Er worden dus nooit echt munten uitgewisseld. Het is niet omdat iemand je bitcoin stuurt, dat je die plots in je bezit hebt. Er wordt enkel een lijntje bijgeschreven in de blockchain die meldt dat de bitcoin nu jouw eigendom zijn en je wallet geeft dat ook aan. 

Hot en cold wallets

Die wallets zijn dus vooral van belang omwille van die private en public keys. Daardoor zijn er een hele hoop verschillende soorten wallets. Veel mensen denken bij zo’n wallet vaak verkeerdelijk enkel aan een software wallet (een wallet die je als app op je gsm kan downloaden), maar dat is zeker niet de enige manier. Zo kan je ook voor een fysieke wallet opteren en eigenlijk kan je zelfs van je hersenen een wallet maken.

Wallets kunnen onderverdeeld worden in twee grote soorten: hot en cold, of heet en koud. Een wallet wordt ‘hot’ genoemd wanneer die op het internet is aangesloten. Het internet brengt altijd een stuk gevaar met zich mee, dus zijn hot wallets per definitie minder veilig. ‘Cold’ wallets zijn er dus die offline kunnen blijven en dus niet onderhevig kunnen zijn aan hackpogingen. Binnen die twee soorten zijn er drie grote categorieën als het op wallets aankomt: software wallets, hardware wallets en papieren wallets. 

Software wallets

Software wallets zijn dus wallets die als een programmaatje op je computer, laptop en/of gsm kunnen staan. Hoe makkelijker je ze kan gebruiken, hoe onveiliger ze natuurlijk ook worden. Die software wallets zelf bestaan uit drie verschillende soorten:

  • Desktop: Er zijn bepaalde wallets die je gewoon op je computer of je laptop kan downloaden. Deze zijn enkel beschikbaar op de computer waarop de wallet gedownload is. Daarom zijn desktop wallets ook een van de veiligere opties. Al zijn er natuurlijk nog altijd gevaren: als je computer gehacked wordt of je krijgt een virus, kan het zijn dat je je wallet, en dus al je crypto’s, kwijt bent.
  • Online: Bij deze wallets staan je crypto’s eigenlijk op de cloud. Het gebruiksgemak is hier natuurlijk wel groter, aangezien je er vanop elke smartphone, laptop of pc eigenlijk aan kan. Omdat bij online wallets die private keys online worden bijgehouden, ben je natuurlijk veel vatbaarder voor pogingen van hackers. 
  • Mobiel: Mobiele wallets zijn nog makkelijker in gebruik dan enkel online wallets op je desktop, maar bieden ook minder veiligheid. Doordat ze gewoon als appje op je smartphone kunnen staan, zijn ze enorm handig in gebruik. Je kan er daardoor zelfs gewoon in de winkel mee betalen (waar je dat in België kan en hoeveel dat kost, kan je hier lezen). Maar net omdat ze op je gsm moeten kunnen, zijn het vaak kleinere apps die minder goed beveiligd zijn. 

Hardware wallets

Wie voor een hardware wallet kiest, moet uiteraard ook nog gebruikmaken van het internet. Het enige verschil is hier dat je je private keys op een hardware-apparaat plaatst, zoals een usb-stick. De transacties gebeuren nog steeds online, maar je wallet zelf bevindt zich dus offline, wat de veiligheid natuurlijk enorm ten goede komt.

Op deze manier wordt een wallet eigenlijk zoals een bankkaart. Als je een transactie wil doen, steek je je usb-stickje gewoon in een apparaat dat toegang heeft tot het internet. Je moet dan nog enkel een pincode ingeven en je kan je crypto’s verzenden. Het is dus nog steeds heel makkelijk in gebruik (al mag je wel je usb-stick dan niet vergeten) maar biedt toch nog een hele hoge graad van veiligheid. Er zijn ondertussen zelfs speciale apparaten ontwikkeld die de perfecte hardware wallets moeten zijn.

Papieren wallets

De meest veilige wallets zijn echter papieren wallets. Bij papieren wallets wordt het systeem van de private en public keys nog meer duidelijk. Een papieren wallet kan je ‘maken’ door, logischerwijze, gewoon je private en public key neer te schrijven op een blad papier. Maar een papieren wallet kan ook een programmaatje zijn dat je telkens een paar sleutels genereert en die onmiddellijk uitprint. Daardoor is een papieren wallet natuurlijk ook redelijk eenvoudig.  

Als je cryptomunten ‘in’ je papieren wallet wil krijgen, moet je dus je munten overzetten van een software wallet naar het publieke adres (de public key) van je papieren wallet. Omgekeerd geldt dat uiteraard ook. Als je crypto’s wil uitgeven of wil omzetten in echt geld, moet je ze eerst van je papieren wallet naar een software wallet sturen. Dat proces heeft ‘sweepen’ en kan je manueel doen, door je private key over te nemen, of door de QR-code op je papieren wallet te scannen.

Hersenen

Het komt er dus telkens op neer waar je je sleutels gaat bewaren, of dat nu op je dekstop, laptop, gsm of op papier is. Je kan dus eigenlijk ook zo ver gaan dat je die sleutels uit je hoofd leert. Zo kan je eigenlijk ook je hersenen gebruiken als wallet.

Door wat we een mnemonic recovery phrase noemen, kan je je sleutels gewoon uit het hoofd leren en onthouden. Er zijn zelfs software wallets die je de mogelijkheid geven om zo’n mnemonic recovery phrase, een aaneenschakeling van woorden die als complex ezelsbruggetje dienen, te bekomen. Voorbeelden daarvan zijn de wallets van Electrum, Armory of Mycelium. 

In principe is dit heel veilig, aangezien er geen manier is om je private key te achterhalen. Maar mensen zijn en blijven natuurlijk menselijk en dus is het niet ondenkbaar dat je die mnemonic recovery phrase vergeet, en dan ben je natuurlijk alles kwijt. Er is geen manier om dan, achteraf, nog te achterhalen wat die was. Hetzelfde geldt wanneer een persoon sterft. Dan neemt hij zijn bitcoin dus letterlijk mee in zijn graf.

Daarom wordt het gebruik van zogenaamde brain wallets afgeraden, al heeft het soms ook wel zijn nut. Het wordt zo namelijk wel heel makkelijk om de grens over te steken, aangezien het geld, of dus de cryptomunten, alleen in je hoofd bestaan. 

Veiligheid

Welke wallet je kiest, hangt er dus een beetje van af hoe je veiligheid ten opzichte van de gebruiksvriendelijkheid afweegt. Papieren wallets zijn het veiligste, maar zijn een pak complexer in gebruik dan een mobiele wallet. Al zijn er, welke wallet je ook kiest, wel een aantal maatregelen die je kan nemen om de veiligheid te optimaliseren.

  • Maak regelmatig een backup: Het is een raad die je altijd krijgt, maar hij geldt dus ook voor crypto wallets. Er wordt zelfs aangeraden om maar een klein deel van je digitale munten online te bewaren (enkel die die je dagelijks zou gebruiken, voor zover dat bij ons al mogelijk is). De overige zet je best in een veiligere omgeving. Wie offline wallets gebruikt, kan er dus ook een backup van maken. Je kan je private key op meerdere usb-sticks bewaren en bij een papieren wallet kan je ‘m zelfs gewoon onder het kopieerapparaat leggen. Op die manier ben je zeker dat je ‘m niet verliest of dat hij gestolen wordt zonder dat je er weer aan kan.
  • Update je software: Zorg ervoor, weer net zoals altijd, dat je software up-to-date is, zodat je zeker de laatste veiligheidsmaatregelen niet misloopt. Je moet er zo niet alleen voor zorgen dat je de laatste versie van je software wallet hebt, maar ook gewoon je hele computer moet uiteraard sterk genoeg beveiligd blijven.
  • Voeg extra veiligheidsmaatregelen toe: Je kan zelf ook voor een hogere veiligheidsgraad zorgen. Lange en complexe paswoorden gebruiken, is weer een raad die altijd geldt op het internet maar dus ook hier. Ook het gebruik van een paswoord voor elke transactie wordt aangeraden. Het ligt uiteraard ook voor de hand dat je een wallet kiest die een goede reputatie heeft en zelf al meerdere veiligheidslagen heeft.Two-factor authentication is eigenlijk gewoon een must. Bij die two-factor authentication gebruik je meerdere verschillende wachtwoorden, zoals bijvoorbeeld een paswoord én een vingerscan. Hoe meer verschillende je er gebruikt, hoe veiliger natuurlijk, maar ook hoe sneller je er eentje zal vergeten en hoe minder handig in gebruik.Je kan dit ook doortrekken naar wat ze een multi-signature wallet noemen. Daarbij heb je de toestemming van verschillende gebruikers nodig voor er echt een transactie kan gemaakt worden. Een grote stap voor de veiligheid te garanderen, maar opnieuw gaat dit rechtstreeks in tegen de gebruiksvriendelijkheid. 

Hoe kies je je wallet?

Er is dus enorm veel keuze, maar hoe weet je nu welke wallet je het beste kiest? Stel jezelf dan eens de volgende vragen:

  • Heb je je wallet elke dag nodig voor dagelijkse aankopen of gebruik je crypto’s enkel als een investering?Wie elke dag transacties doet, kiest uiteraard best voor het grootste gebruiksgemak. Dan leun je dus meer naar een online of zelfs een mobiele wallet. Zie je je cryptomunten enkel als een investering maakt dat gemak minder uit en ben je dus meer gebaat bij een grotere veiligheid en een hardware wallet. Als het om grote bedragen gaat, wordt sowieso aangeraden om een hardware wallet te gebruiken. Je kan dan eventueel, zoals hierboven al uitgelegd, nog steeds een online of mobiele wallet gebruiken voor dagdagelijkse transacties en ondertussen het overgrote deel van je crypto’s veilig op een hardware wallet laten staan.
  • Ben je van plan bij één crypto te blijven of wil je toegang tot verschillende cryptocurrencies?Niet alle wallets bieden dezelfde cryptomunten aan. Een van de populairste online wallets is Coinbase, maar die staan er net om bekend heel selectief te zijn in hun aanbod. Wie het enkel bij bitcoin of ethereum, de twee grootste crypto’s op de markt, houdt, heeft keuze uit zowat alle wallets. Wil je gaan speculeren met kleinere en minder bekende digitale munten, zal je keuze al een pak beperkter zijn.
  • Wil je toegang tot je wallet van overal of ga je ‘m enkel van thuis uit gebruiken?Deze vraagt hangt uiteraard al wat vast met de eerste, maar eigenlijk gaat deze nog meer over gebruiksgemak. Wie echt vrij wil zijn in het gebruik en uitgeven van zijn cryptomunten, opteert uiteraard best voor een mobiele wallet, al geef je daar dus een pak veiligheid voor op. Ben jij er enkel thuis mee bezig, dan volstaat een desktop wallet of een hardware wallet. 

Op basis van deze vragen kan je, rekening houdende met de veiligheid van de wallets, al snel de beste wallet kiezen voor jouw situatie en jouw gebruik. 

Meer