Wat denkt je baas nu echt over thuiswerken?

Wie thuiswerkt, zou minder kans maken op opslag en promotie. Nochtans blijkt ook uit onderzoek dat thuiswerk productiever is. Op het vlak van thuiswerk is een hele evolutie ingezet, mede door de coronacrisis. 

Onder de CEO’s heb je twee kampen: de voor- en tegenstanders van thuiswerk. Heel wat bedrijfsleiders zijn er nog altijd steevast van overtuigd dat werken beter gaat wanneer de meeste mensen het grootste deel van de tijd samen op kantoor zijn. Zo is dat ook voor Jonathan Wasserstrum, CEO van het New Yorkse vastgoedbedrijf SquareFoot. Hij gaat nog een stapje verder: “Als een werknemer niet overtuigd is van het idee om minstens één dag per week op kantoor te werken, dan hoort hij of zij niet voor dat bedrijf te werken.”

Samen in de lift 

Ook WeWork CEO Sandeep Mathrani is ervan overtuigd dat mensen gelukkiger zijn als ze náár hun werk gaan. Zowel Mahtrani als Wasserstrum zien nog steeds heil in het aantrekken van werkkledij, in woon-werkverkeer, en in samen de lift delen met collega’s. Uiteraard is vastgoed een sector waar thuiswerk niet zo goed matcht, net zoals dat in veel andere sectoren is. Op afstand werken lijkt misschien een geweldig idee, maar als je als werknemer geen extra moeite doet om je toewijding aan het bedrijf te uiten, kan het je baas ergeren en zelfs je carrière schaden.

19e eeuwse dwangstrategie

Of CEO’s kunnen hun mening herzien. Zoals Joseph Grenny, chief development officer bij VitalSmarts, een bedrijf voor training en organisatie-ontwikkeling. Vroeger was hij pro werken op kantoor, intussen is hij daar niet meer zo van overtuigd: “Samen op één plek werken was lang de dwangstrategie van de 19e eeuw. We dwongen mensen om op kantoor te werken, om op hetzelfde tijdstip aan te komen en om op hetzelfde tijdstip te lunchen.” Intussen ziet Grenny mogelijkheden in het organiseren van virtuele evenementen om vertrouwen te winnen en een band te creëren tussen werknemers en met leidinggevenden. Maar dat vraagt een zekere inspanning, en niet alle leidinggevenden zijn hiertoe bereid. 

4 keer per jaar de collega’s zien

Shishir Mehrotra, de CEO van softwarebedrijf Coda, was altijd al voorstander van werken op afstand, en dat is alleen maar sterker geworden met de pandemie. Voor hem is een kantoor geen vereiste voor een job. Veel van zijn 120 Coda-werknemers zullen nooit nog een voet in een kantoor zetten, en dat vindt hij prima. Het hele bedrijf komt nu een viertal keer per jaar op één plek samen voor een grote hackathon of een evenement. Het is zijn creatieve manier om het ijs te breken tussen de medewerkers. Mehrotra trekt het sterk in twijfel dat je als leidinggevende kan achterhalen hoe hard iemand werkt door rond te lopen en naar de computerschermen te kijken. “De wereld is aan het veranderen en sommigen willen zich daartegen verzetten”, zegt hij. “Bij sommige bedrijven móet je wel op dezelfde plek zijn om de boel te doen draaien. Maar andere bedrijven moeten gewoon mee met de toekomst.”

Thuiswerken blijkt productiever 

Werknemers én leidinggevenden zijn het erover eens dat werken op afstand over het algemeen de productiviteit verhoogt in plaats van verlaagt. Uit onderzoek van een Chinees reisbureau bleek dat de productiviteit met 13 procent steeg toen callcenter medewerkers van thuis uit gingen werken. Ook onderzoek uit 2020 onder 592 medewerkers (vooral kantoorpersoneel) geeft aan dat ze productiever waren wanneer ze thuiswerkten tijdens de pandemie. En dat ze – als ze konden kiezen – na de pandemie nog meer zouden willen thuiswerken. 

En toch geen loon naar (thuis)werk

Thuiswerkers krijgen in vergelijking met wie fulltime op kantoor werkt, minder vaak promotie of een beloning. Dat bleek ook uit het eerder vermelde onderzoek van het Chinees reisbureau. Uit een recent onderzoek onder 405 werknemers van technologiebedrijven bleek dat thuiswerkers even vaak promotie kregen als wie op kantoor werkt, maar dat hun salaris minder snel steeg. En hoe vaker mensen van thuis uit werkten, hoe minder snel ze opslag kregen.

Mentaliteitswijziging 

Vóór de pandemie werden thuiswerkers soms ook ‘afgestraft’ omdat hun leidinggevende vooral de kantoorwerkers positief zou beoordelen. Onderzoek in 2010 toonde nog aan dat managers het prettig vonden om hun medewerkers aan het werk te zien aan hun bureau of in een vergadering. Die medewerkers zouden ze associëren met hardwerkende, betrouwbare mensen. Ze waren overtuigd dat wie vroeg kwam werken en laat vertrok, een goede, gedreven werkkracht was. Het was ook dé manier om hogerop te geraken in het bedrijf. Gelukkig zien we die mentaliteit veranderen sinds we móeten in plaats van mogen thuiswerken door de coronacrisis.

Tip: laat het vooral niet te plezant lijken

Wat kan je nu doen, wil je als thuiswerker in aanmerking komen voor een promotie of loonopslag? Wees je tijdens een ‘live meeting’ (via Zoom) met je leidinggevende bewust van de signalen die je uitstraalt. Zie zo’n meeting als een kans om aan te tonen dat je ook van thuis uit erg gedreven je werk doet. Timothy Golden, professor en onderzoeker naar telewerken en virtuele interacties, geeft ons nog een gouden tip: “Hou je van werken in je joggingbroek, kan je je middagwandeling niet meer missen, hou je van je rustige werkplek en ben je opgelucht niet meer in de file te moeten staan? Dan kan je maar beter een extra (werk)tandje bijzetten om te bewijzen dat je het allemaal niet te leuk vindt.”

(ddw)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.