Washington waarschuwt Amerikaanse bedrijven voor groeiende risico’s in Hongkong

De Verenigde Staten hebben vrijdag een waarschuwing gestuurd naar Amerikaanse bedrijven in Hongkong voor groeiende risico’s. Peking heeft het financieel centrum namelijk beperkingen opgelegd.

Amerikaanse bedrijven die opereren vanuit Hongkong moeten zich bewust worden van de mogelijke financiële, maar ook gerechtelijke risico’s die ze lopen. Dat is de boodschap van de waarschuwing uit de Verenigde Staten. 

Hongkong, een voormalig Britse kolonie, heeft veel economische verschillen vergeleken met de rest van China. Zo is er in Hongkong een sterke bescherming van het intellectuele eigendom.

De waarschuwing wijst ook op een veranderend klimaat met de nieuwe veiligheidswet. Er wordt verwezen naar de arrestatie van een Amerikaans staatsburger, John Clancey, een mensenrechtenadvocaat.

Er bestaat ook een verhoogd risico voor privégegevens, zegt Washington. De VS hekelen een gebrek aan transparantie en toegang tot informatie, zoals de sluiting van de populaire krant Apple Daily

Veiligheidswet

De waarschuwing stelt ook nog dat de bedrijven een risico lopen op Amerikaanse sancties die genomen zijn uit ongerustheid over de mensenrechtensituatie. 

Tientallen mensen, zoals mediamagnaat Jimmy Lai, parlementsleden en prodemocratie-betogers zijn opgesloten in naam van die veiligheidswet.

In Hongkong vonden in 2019 massademonstraties plaats om te protesteren tegen de toenemende macht van Peking over Hongkong. Vorig jaar werd een einde gemaakt aan de protesten door de strenge veiligheidswet af te kondigen, die stelt dat het streven naar onafhankelijkheid en het ondermijnen van de regering strafbaar is. (lb)

Meer
Lees meer...
Markten