Hongkongse politie arresteert negen vermeende terroristen, waaronder zes middelbare scholieren

De politie van Hongkong heeft negen mensen, die zouden ijveren voor onafhankelijkheid van China, gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een bomaanslag. 

Waarom is dit belangrijk?

Met de nieuwe nationale veiligheidswet leggen Peking en de Hongkongse autoriteiten al maandenlang kritische stemmen het zwijgen op in Hongkong. Deze arrestatie toont nog maar eens aan hoe dicht de Chinese overheid op de activisten zit, die wanhopiger lijken te worden om hun boodschap luid te verkondigen. In maart vorig jaar viel de politie nog binnen in een 'bommenfabriek', waar zeventien mensen gearresteerd werden.

Van de vijf mannen en vier vrouwen die maandag in de boeien werden geslagen, zijn er zes middelbare scholieren, zei hoofdinspecteur Li Kwai-Wah van de nationale veiligheidsafdeling van de Hongkongse politie. De verdachten zijn tussen de 15 en 39 jaar oud. De drie volwassenen zijn een universiteitsmedewerker, een leraar op een middelbare school en een werkloze.

Volgens de politie probeerde de groep in een geïmproviseerd laboratorium in een hostel TATP (triacetontriperoxide) te maken, een springstof die ook bij de aanslagen van Parijs en Brussel gebruikt werd. “De plannen zijn schokkend omdat ze op veel mensen gericht lijken te zijn”, zei Li.

“De gearresteerden hadden onderling een goede taakverdeling”, voegde hij eraan toe. “Sommigen van hen zorgden voor geld. Sommigen zijn de wetenschappers – degenen die de TATP in de kamer maakten. Een is verantwoordelijk voor het verkrijgen van chemicaliën en andere materialen die nodig zijn voor het plan, terwijl een andere kleine groep mensen de bommen maakt, met behulp van chemische apparatuur. Er is ook een onderzoeksteam en een actieteam, dat verantwoordelijk is voor het leggen van de bommen.”

Doelwitten

De verdachten wilden de explosieven naar verluidt doen afgaan in een haventunnel, spoorwegen en rechtbanken in de stad. “Ze waren zelfs van plan om sommige bommen in vuilnisbakken op straat te verstoppen om zo veel mogelijk schade aan de samenleving toe te brengen”, klinkt het. 

Volgens Li hadden bepaalde leden van de groep opzettelijk middelbare scholieren gerekruteerd die Hongkong voorgoed wilden verlaten. De politie zou ook handleidingen en 80.000 Hongkongse dollar (8.700 euro) hebben gevonden. Ook zijn banktegoeden van omgerekend 65.000 euro bevroren. (lb)

Lees ook: Amnesty reageert op sluiting Apple Daily: “Zwartste dag voor persvrijheid in Hongkong”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20