Warren Buffett vernietigt recordaantal eigen aandelen

Berkshire Hathaway, het investeringsfonds van topbelegger Warren Buffett, kocht het afgelopen kwartaal 9 miljard dollar aan eigen aandelen in. Dat is zelfs meer dan het ooit in een jaar inkocht en een hoop meer dan de 5 miljard dollar in het tweede kwartaal.

Als een bedrijf aandelen van zichzelf koopt, worden die vernietigd op de beurs. Dat brengt dus minder op voor beleggers, want de prijs per aandeel gaat omhoog, maar dat betekent voor het bedrijf in kwestie ook dat er minder dividenden moeten uitbetaald worden.

Berkshire Hathaway kocht dit jaar al 15,7 miljard dollar aan eigen aandelen, waarvan 3,6 miljard in het eerste kwartaal, 5,1 in het tweede kwartaal en 9 miljard dit kwartaal. In zijn 181-jarige geschiedenis heeft het fonds nog nooit meer dan 9 miljard dollar aan eigen aandelen per jaar gekocht.

Corona

De inkoopwoede komt er op een moment dat Buffett het moeilijk heeft door de coronacrisis. Hij moest al zijn luchtvaartaandelen verkopen en boekte in het eerste kwartaal een verlies van 50 miljard dollar. Al was dat wel vooral op papier, want zolang hij zijn aandelen niet verkoopt, is hij dat geld niet echt kwijt. Maar ook zijn andere investeringen – waaronder treininfrastructuur, nutsvoorzieningen en verzekeringen – zien af van de crisis.

Toch is er een ommekeer op komst. Berkshire Hathaway boekte in het derde kwartaal net iets minder omzet dan een jaar geleden, maar kon zijn winst wel met maar liefst 82 procent optrekken naar 30 miljard dollar.

Technologie

Dat heeft het vooral te danken aan Apple, waar hij in 2016 na lang dralen een belang in kocht. Daarvoor zei hij steeds dat hij niets van technologie kende en er dus afbleef. Apple deed er over het derde kwartaal van dit jaar zo’n 26 procent bij, Coca-Cola – een lieveling van Buffett – groeide 10 procent. Maar Buffett drukt er steeds op dat die nettowinst niet belangrijk is, omdat het over ongerealiseerde winsten gaat.

Belangrijker vindt hij de operationele winst. Die ging het afgelopen kwartaal 30 procent onderuit, deels omdat hij een aantal aandelen met verlies heeft moeten verkopen door de coronacrisis.

Cash

Buffett zwemt ondertussen in de cash waar hij voorlopig niets mee doet. Hij heeft nu een kleine 146 miljard dollar (123 miljard euro) om uit te geven, maar laat het even aan zich voorbijgaan.

Hij kocht onlangs wel kleine belangen in een aantal Japanse bedrijven en kocht zich in bij de gehypete dataverwerker Snowflake, maar daar bleef het voorlopig bij voor de geroutineerde dealmaker.

Lees ook: Coronacrisis haalt topbelegger Warren Buffett onderuit: is hij zijn magie verloren?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20