Snowflake schiet 130 procent hoger na zijn beursgang: wie is de nieuwe beleggershype?

Het databedrijf Snowflake trok woensdag naar Wall Street tegen een monsterwaardering van 67,9 miljard dollar. Het aandeel schoot meteen na de opening maar liefst 134 procent hoger. Dat maakt het de grootste beursgang van een softwarebedrijf ooit. Waar komt die plotse hype vandaan?

Als Warren Buffett in je wil beleggen, dan weet je dat je als bedrijf iets bereikt hebt. De superbelegger mag dan wel zijn mojo een beetje kwijt zijn, toch is hij nog steeds een man van grotendeels weloverwogen beslissingen. Bovendien staat hij notoir weigerachtig tegenover tech, dus zijn beslissing om meer dan 500 miljoen dollar in Snowflake te pompen kan gezien worden als een teken van vertrouwen.

En ook de datagigant Salesforce liet al weten dat hij 250 miljoen dollar aan aandelen koopt van Snowflake. Opnieuw een teken dat je goed bezig bent als concurrenten zich willen inkopen in je bedrijf.

Warehousing

Snowflake is een vreemde eend in de bijt in de datawereld, een special snowflake zeg maar. Het doet aan zogenaamde datawarehousing. Het slaat dus data op in de cloud, maar in tegenstelling tot andere cloudbedrijven verdeelt het alles onder in thema’s. Dat maakt dat de gegevens makkelijker verwerkt en teruggevonden kunnen worden dan wanneer ze als één grote brij worden geüpload. Het heeft 250 miljoen gigabyte onder beheer bij 1.300 klanten wereldwijd.

Het bedrijf werd opgericht in 2012 door drie Europeanen. De Fransmannen Thierry Cruanes en Benoit Dageville werkten eerder als data-ingenieurs bij het techbedrijf Oracle, de Nederlander Marcin Zukowski is mede-oprichter van het van oorsprong Nederlandse Vectorwise, dat min of meer hetzelfde doet als Snowflake.

Nederlandse CEO

Maar de groep heeft nog meer links met Nederland. Haar huidige CEO Frank Slootman is een geboren en getogen Nederlander. Hij is met Snowflake al aan zijn derde beursgang toe. In 2007 bracht hij Data Domain naar de beurs, dat nu in handen is van computergigant Dell. Vier jaar later deed hij dat nog eens over met het Amerikaanse softwarebedrijf ServiceNow.

Sinds anderhalf jaar werkt de 61-jarige Slootman bij Snowflake en hij is zijn oude gewoonte duidelijk nog niet verleerd. Het bedrijf noteert sinds vandaag als SNOW op de New Yorkse beurs. Snowflake draait naar eigen zeggen een omzet van 265 miljoen dollar per jaar, maar boekte het afgelopen jaar ook een verlies van 348,5 miljoen dollar.

Snowflake-aandelen maakten hun debuut op 245 dollar, meer dan het dubbele van de oorspronkelijke aanbiedingsprijs. Dat maakt dat de grootste beursgang in tech van het jaar een waardering kreeg van 67,9 miljard dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20