Warren Buffett, CEO van het conglomeraat Berkshire Hathaway, koopt steeds meer aandelen van de Amerikaanse oliemaatschappij Occidental Petroleum. Intussen bezit die zo’n 23,6 procent van de aandelen na een nieuwe aankoopronde.
Warren Buffetts Berkshire Hathaway blijft maar geld pompen in oliebedrijf Occidental Petroleum

Waarom is dit belangrijk?
Buffett, bij beleggers bekend als ‘het Orakel van Omaha’, ziet duidelijk heil in het kopen van aandelen van Occidental Petroleum. In de zomer van 2022 kreeg hij van de Federal Energy Regulatory Commission (FERC) de toelating om een belang van maximaal 50 procent te nemen in het oliebedrijf. Sindsdien blijft hij zijn belang maar uitbreiden.In het nieuws: Uit een aangifte bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC maandag blijkt dat Berkshire tussen 23 en 27 maart zo’n 216 miljoen dollar in het bedrijf pompte.
- Het conglomeraat heeft intussen zo’n 211,7 miljoen aandelen van Occidental in handen. Die zijn op moment van schrijven een slordige 12,6 miljard dollar waard, omgerekend zo’n 11,66 miljard euro.
- Berkshire bezit ook 10 miljard dollar aan preferente aandelen (aandelen met voorkeursrechten, bijvoorbeeld om sneller een dividend te ontvangen dan andere aandeelhouders). Daarnaast bezit het ook warrants om nog eens voor 5 miljard aan aandelen op te kopen aan 59,62 dollar per stuk. Warrants zijn certificaten die beleggers in staat stellen schuldbewijzen te kopen tegen een bepaalde prijs.
- Het is niet de eerste keer dat Buffett geld in het bedrijf pompt. Vorig jaar, ongeveer tijdens dezelfde periode als toen Rusland Oekraïne binnenviel, begon hij aandelen op te kopen. Ook in maart kocht hij er 5,8 miljoen voor zo’n 350 miljoen dollar.
- Berkshire is de grootste aandeelhouder van Occidental Petroleum. Sommige analisten verwachten dat het conglomeraat de oliemaatschappij uiteindelijk volledig zal overnemen.
Geen denderend jaar voor Occidental
De cijfers: De koers van Occidental noteerde maandagavond na de sluiting van Wall Street zo’n 6,61 procent lager dan de slotkoers van 2022.
- Vorig jaar was dat een ander verhaal. Toen schoot de koers van het oliebedrijf met ruim 115 procent omhoog. Dat heeft alles te maken met de gestegen olieprijzen, een gevolg van de oorlog in Oekraïne.
- Toch lag de winst tijdens het laatste kwartaal van 2022 lager dan verwacht. Desalniettemin besloot Occidental om 3 miljard dollar aan aandelen opnieuw in te kopen. Dat heeft meestal een gunstig effect op de prijs daarvan. Ook krijgen investeerders dan meer dividenden, omdat er minder aandelen in omloop zijn.