Warren Buffett mag tot 50 procent van de aandelen van Occidental Petroleum kopen

Warren Buffett, voorzitter van het conglomeraat Berkshire Hathaway, heeft van de Amerikaanse energieregulator FERC de toelating gekregen om tot 50 procent van de aandelen van het oliebedrijf Occidental Petroleum te kopen.

Buffett heeft duidelijk zijn zinnen gezet op Occidental Petroleum. De sterbelegger heeft de afgelopen maanden meermaals zijn belang in die onderneming vergroot. Via zijn conglomeraat Berkshire Hathaway heeft hij 188,5 miljoen (gewone) aandelen van de oliemaatschappij in handen, oftewel 20,2 procent van alle beschikbare effecten.

Berkshire Hathaway bezit ook nog eens 10 miljard dollar aan zogenaamde preferente aandelen en heeft warrants om nog eens 83,9 miljoen gewone aandelen te kopen voor 5 miljard dollar, of 59,62 dollar per stuk. De warrants werden verkregen als onderdeel van een overeenkomst uit 2019 die het oliebedrijf hielp de aankoop van Anadarko te financieren. Het belang van het conglomeraat in Occidental Petroleum zou stijgen tot bijna 27 procent als Buffett die warrants uitoefent.

Oliehonger Buffett

Het ziet er naar uit dat de oliehonger van Buffett nog niet is gestild. Hij heeft op 11 juli de toelating aan de regulator gevraagd om tot 50 procent van alle aandelen (op de secundaire markt) te kopen. Die heeft daar nu mee ingestemd. “De federale energieregulator in de VS ziet geen problemen en beoordeelt de aankopen als consistent met het algemeen belang”, staat er in de beoordeling van de FERC.

De beleggers reageerden alvast positief op het nieuws. De aandelenkoers van het oliebedrijf schoot vrijdag bijna 10 procent hoger. Op dit moment betaal je 71,3 dollar voor één aandeel.

Wil Buffett het volledige bedrijf kopen?

Sommige analisten verwachten dat Buffett het volledige oliebedrijf in handen wil krijgen. David Kass, een hoogleraar financiën, is daar één van. “Volgens mij is het meer dan waarschijnlijk dat Buffett het volledige bedrijf wil kopen. Hij is duidelijk van plan om extra aandelen te kopen. Tot nu toe was zijn maximale aankoopprijs 60,37 dollar per aandeel”, merkt hij op in een reactie tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

“We zijn ervan overtuigd dat hij de resterende aandelen zal aanschaffen zodra het bedrijf investeringswaardig wordt”, zei Neal Dingamm, analist bij de Amerikaanse bankholding Truist, in juni al in een interview met Business Insider.

Critici stellen zich wel de vraag of Buffett met zijn jongste investeringen niet bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Voorstanders van de multimiljardair voeren dan weer aan dat hij met zijn investeringen mee het beleid van die bedrijven kan bepalen. Hij zou ze op die manier kunnen aanzetten om sneller over te schakelen op groene energie.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20