Wapenfabrikant Lockheed Martin gaat productie Javelin verdubbelen

Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin is van plan de productie van zijn Javelin-raketten, het antitankwapen dat voor Oekraïne al een belangrijke hulp is gebleken in de strijd tegen de Russische invasie, nagenoeg te verdubbelen. Dat heeft James Taiclet, topman van de Amerikaanse wapenmaker, in een interview met CBS News gezegd.

Op dit moment produceert Lockheed Martin, in samenwerking met Raytheon, ongeveer 2.100 Javelins per jaar, maar dat niveau zal tot ongeveer 4.000 exemplaren worden opgevoerd. Taiclet benadrukte wel dat de opvoering van die productie enkele jaren zou kunnen duren.

Lange termijn

De Verenigde Staten hebben voor 3,4 miljard dollar aan wapens naar Oekraïne getransporteerd sinds dat land door Rusland werd ingevallen. De leveringen omvatten onder meer Javelins en houwitsers, luchtafweer, munitie en kogelvrije vesten.

“We kunnen nu beginnen met de verhoging van de productie”, beklemtoonde Taiclet. “Er moet immers worden geanticipeerd op een toenemende vraag naar geavanceerde systemen die door de dreiging van Rusland en China kan worden verwacht. Lockheed plant, niet alleen voor de Javelin, op de lange termijn.”

De Javelins betekenden een belangrijke hulp voor het Oekraïense leger om de opmars van Russische troepen op zijn grondgebied te bemoeilijken. De raketten zijn relatief licht en draagbaar, en kunnen gepantserde voertuigen en zelfs vliegtuigen zware schade toebrengen.

Dankzij het infrarode geleidingssysteem van de Javelin kunnen operators het wapen lanceren en snel dekking zoeken. De raket valt bovendien de bovenzijde van de tanks, waar het pantser het meest kwetsbaar is, met explosieven aan.

Leveranciers

De Javelin werd voor het eerst geproduceerd tijdens het laatste decennium van de voorbije eeuw. De productie van de raketten wordt echter eveneens door problemen met de toeleveringsketens geconfronteerd, maar Taiclet garandeerde dat de productie zal kunnen worden opgevoerd.

James Taiclet verklaarde tegenover de Atlantic Council al dat het bedrijf alle mogelijkheden zal aanwenden om de productie van de Javelin op te voeren. Taiclet maakte daarbij gewag van een aankoop van nieuwe uitrusting, het aantrekken van bijkomende arbeidskrachten en de uitbreiding van de productiesite.

Daarnaast zullen er volgens de topman ook met leveranciers afspraken worden gemaakt. Hij wees daarbij onder meer op de aanvoer microprocessoren. In elke Javelin moeten immers ongeveer 250 microprocessoren worden ingebouwd. Lockheed Martin zal mogelijk zijn leveranciers bij de aankoop van basismaterialen ondersteunen.

Het bedrijf realiseerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 14,96 miljard dollar, tegenover nagenoeg 16,26 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde van bijna 1,47 miljard dollar tot ruim 1,14 miljard dollar.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20