Lockheed Martin leverde vorig jaar meer exemplaren van de F-35 af dan verwacht

Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin heeft het voorbije jaar aan de Verenigde Staten en hun bondgenoten 142 exemplaren van het gevechtsvliegtuig F-35 geleverd. Dat betekende drie exemplaren meer dan het bedrijf vooraf als maximum naar voor had geschoven. Dat heeft Lockheed Martin gemeld.

De onderneming, het grootste defensiebedrijf van de wereld, denkt dit jaar 153 jachtvliegtuigen te kunnen leveren. Eerder had Lockheed Martin daarbij nog een aantal van 168 toestellen naar voor geschoven.

Nieuwe klanten

Lockheed Martin maakte verder ook bekend vorig jaar twee nieuwe klanten – Zwitserland en Finland – voor de F-35 te hebben kunnen aantrekken. Daarnaast werd een eerste toestel aan Denemarken geleverd.

Anderzijds maakte Finland in december bekend bij Lockheed Martin 64 exemplaren van het gevechtsvliegtuig, met inbegrip van wapensystemen, te hebben besteld. Het contract had een waarde van 9,4 miljard dollar.

Lockheed Martin gaf ook nog aan dat Nederland de achtste natie in de wereld is die inmiddels over een eenheid van minstens vier exemplaren van de F-35 bezit die voor een periode van enkele maanden voor operationele opdrachten kan worden ingezet.

Er zijn aan Nederland inmiddels vierentwintig exemplaren van de F-35 geleverd. Die vloot wordt ondersteund door 55 piloten en 262 technici en mecaniciens. Nederland heeft bij Lockheed Martin in totaal tot nu zesenveertig exemplaren van het type besteld.

Aangepaste versie

Lockheed Martin gaf verder te kennen te verwachten vanaf begin volgend jaar een nieuw order van 156 vliegtuigen aan de Verenigde Staten te kunnen leveren.

De Amerikaanse regering is de grootste krant van Lockheed Martin en vertegenwoordigde vorig jaar ongeveer driekwart van de totale omzet van de onderneming.

Eind vorig jaar had het Amerikaanse ministerie van Defensie nog aangekondigd dat Lockheed Martin een contract had kunnen ondertekenen om een buitenlandse klant een aangepaste versie van de straaljager te leveren.

De opdracht zou het bedrijf een extra bedrag van 49 miljoen dollar opleveren. Het contract zou een looptijd hebben van vijf jaar. De identiteit van de cliënt werd niet vrijgegeven.

Vier jaar geleden werd ook in opdracht van Israël een aangepaste versie van het toestel gebouwd. Met dat contract was een extra omzet van nagenoeg 148 miljoen dollar gemoeid.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.