Lockheed Martin: “Aanval op Oekraïne heeft wereldwijde vraag naar raketverdediging gestimuleerd”

De Russische aanval op Oekraïne, waarbij een groot arsenaal aan raketten werd afgevuurd, heeft de vraag naar raketafweersystemen wereldwijd doen toenemen. Dat heeft Jim Taiclet, chief executive van het Amerikaanse concern Lockheed Martin, gezegd in een commentaar bij de presentatie van de resultaten van zijn bedrijf over het eerste kwartaal van dit jaar.

Lockheed Martin, het grootste defensiebedrijf van de Verenigde Staten, boekte tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 14,96 miljard dollar. Dat was ongeveer 8 procent minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde daarbij van 1,84 miljard dollar naar 1,73 miljard dollar. 

Toeleveringsketen

Deze terugval moet volgens het bedrijf aan problemen in de toeleveringsketen, veroorzaakt door de impact van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, worden toegeschreven. Die knelpunten werden nog verergerd door de oplopende inflatie.

Het bedrijf bevestigde verder zijn omzetverwachting voor het hele jaar. Daarbij wordt gewag gemaakt van een bedrag van ongeveer 66 miljard dollar.

“We hebben duidelijke signalen van een wereldwijd groeiende interesse voor onze raketafweersystemen – zoals de Terminal High Altitude Area Defense (Thaad) en de Patriot-interceptor (Pac-3) – kunnen opmerken”, betoogde Jim Taiclet.

“Vooral wanneer wordt vastgesteld dat raketten ziekenhuizen, treinstations en andere civiele locaties raken, raken regeringen er steeds meer van overtuigd dat het de moeite waard is om hun capaciteiten op het gebied van raketverdediging te versterken.”.

F-35

“De uitbraak van de coronapandemie heeft bij vele bedrijven uit de luchtvaart en ruimtevaart de aanvoer van onderdelen bemoeilijkt”, verduidelijkte Taiclet. “Daardoor zijn er tekorten ontstaan en raakten voorraden uitgeput.”

“Tegelijkertijd diende met een stijgende inflatie rekening te worden gehouden. Daardoor zijn de winsten onder druk geraakt. Een aantal leveranciers moesten bovendien hun productie over de commerciële luchtvaart en de defensie verdelen.”

Bij Lockheed Aeronautics, fabrikant van onder meer de straaljager F-35, kon tijdens het voorbije kwartaal een omzet van ruim 6,4 miljard dollar melden. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel daarbij echter met 2 procent terug tot 697 miljoen dollar.

Lockheed Aeronautics – de grootste divisie van het Amerikaanse defensiebedrijf – meldde de eerste drie maanden van dit jaar zesentwintig exemplaren van de F-35 te hebben afgeleverd, tegenover zeventien eenheden dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt volgend jaar de verkoop van het type verder te willen opdrijven.

Lockheed Martin herinnerde er ook aan het voorbije kwartaal de geplande overname van het Amerikaanse defensiebedrijf Aerojet Rocketdyne Holdings, fabrikant van raketmotoren, te hebben opgegeven. De plannen waren op verzet van de Amerikaanse kartelautoriteiten gebotst, waarbij gewaarschuwd werd dat de transactie mogelijk de marktconcurrentie zou kunnen ondermijnen.

(lb)

Meer