Duitse luchtmacht gaat voor nieuw gevechtsvliegtuig mogelijk bij Lockheed Martin aankloppen

Duitsland zal bij de aankoop van zijn nieuwe gevechtsvliegtuigen mogelijk toch kiezen voor de F-35 van de Amerikaanse constructeur Lockheed Martin. Dat hebben een aantal bronnen bij de regering van de nieuwe Duitse regering van bondskanselier Olaf Scholz gemeld. Er wordt wel aan toegevoegd dat er over de aankoop nog geen definitieve beslissing is gevallen.

Mogelijk zou kanselier Scholz terzake een aantal gesprekken plannen tijdens de reis naar Washington die hij binnenkort plant.

Verouderde Tornado

Duitsland moet zijn vloot gevechtsvliegtuigen van het type Tornado op korte termijn vervangen. De Tornado werd gebouwd door het Europese consortium Panavia, op het einde van de jaren zestig van de voorbije eeuw opgericht door het Britse BAE Systems, het Duitse Dasa en het Italiaanse Alenia Aeronautica.

Sinds het begin van de jaren tachtig heeft de Duitse luchtmacht de Tornado in gebruik. Dit type is het enige Duitse gevechtsvliegtuig dat in staat is Amerikaanse kernbommen, opgeslagen op militaire basissen in Duitsland, te dragen.

Het toestel raakt echter verouderd en Duitsland wil de Tornado tijdens de tweede helft van dit decennium uit dienst nemen.

Er moet dan ook snel een opvolger voor het toestel worden gezocht indien Duitsland deel wil blijven uitmaken van het nucleaire programma van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). De nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft al gezegd dat zijn land de intentie heeft om die samenwerking verder te zetten.

Tegenslag voor Boeing

Een keuze voor de F-35 zou volgens analisten een tegenslag betekenen voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. In de vorige Duitse regering had Annegret Kramp-Karrenbauer, de toenmalige Duitse minister van Defensie, immers een voorkeur getoond voor de F-18 van Boeing als vervanger van de Tornado. 

De aankoop van een Amerikaans gevechtsvliegtuig zou bovendien in Frankrijk op gemor kunnen worden onthaald. De Franse regering heeft tot nu toe de Duitse onderhandelingen rond de aankoop van een nieuw gevechtsvliegtuig argwanend op de voet gevolgd.

Er zijn immers ook plannen voor de ontwikkeling van een Frans-Duits gevechtsvliegtuig, dat in de jaren veertig zijn debuut zou kunnen maken.

Het is niet duidelijk hoeveel exemplaren van de F-35 door Duitsland zouden worden besteld. Kramp-Karrenbauer had eerder aangekondigd 45 eenheden van de F-18 te willen aankopen. Die toestellen zouden echter niet alleen de nucleaire Tornado-vloot moeten vervangen, maar ook de toestellen die met elektronische wapens zijn uitgerust.

Meer