Lockheed Martin schrapt geplande overname raketbouwer Aerojet

In de Verenigde Staten heeft het defensiebedrijf Lockheed Martin aangekondigd zijn plannen voor de overname van Aerojet Rocketdyne Holdings, fabrikant van raketmotoren, op te bergen. De plannen waren op verzet van de Amerikaanse kartelautoriteiten gebotst, waarbij gewaarschuwd werd dat de transactie mogelijk de marktconcurrentie zou kunnen ondermijnen.

Lockheed Martin kondigde meer dan een jaar geleden aan Aerojet voor een bedrag van 4,4 miljard dollar over te nemen. Het bericht genereerde echter al onmiddellijk kritiek, waarbij werd opgemerkt dat de overname Lockheed een dominante positie zou bezorgen op de markt voor raketmotoren met vaste brandstoffen, een essentieel onderdeel van de Amerikaanse raketindustrie.

Juridische stappen

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FCC) had eind januari juridische stappen aangekondigd om de overname te blokkeren. Daarbij werd aangevoerd dat Lockheed Martin met zijn controle over Aerojet andere bedrijven uit de Amerikaanse defensiesector zou kunnen beschadigen.

Onder meer raketfabrikant Raytheon Technologies wierp zich op als een uitgesproken tegenstander van de overnameplannen.

James Taiclet, chief executive van Lockheed, wees erop dat de overname onder meer de efficiëntie en snelheid van overheidsopdrachten had kunnen verbeteren, terwijl tevens de kosten voor de Amerikaanse regering hadden kunnen worden beperkt.

Hij stelde anderzijds dat het beëindigen van de overeenkomst in het belang van de belanghebbenden was. Aerojet voegde eraan toe ondanks de geblokkeerde fusie, ook in de toekomst nog steeds sterke prestaties te verwachten.

In het overnamecontract was geen beëindigingsvergoeding voorzien voor het geval de kartelautoriteiten zich tegen het akkoord zouden verzetten. Lockheed had eerder al gezegd niet van plan te zijn een dergelijke betaling te doen.

“Indien een rechtbank zich over het akkoord had moeten uitspreken, zou voor de eerste keer in decennia in de defensiesector een overeenkomst gedwongen kunnen zijn stopgezet”, merken woordvoerders van de Federal Trade Commission op.

Interne beveiliging

Er was tegen het akkoord nog uit een andere hoek verzet gerezen. De democratische senator Elizabeth Warren had de Federal Trade Commission gevraagd een onderzoek in te stellen naar de interne beveiligingen die Lockheed had beloofd om te beletten dat het bedrijf een concurrentievoordeel tegenover zijn collega’s zou kunnen verwerven.

Lockheed benadrukte 33 procent van de totale omzet van Aerojet te vertegenwoordigen en stelde dat de overname de kosten voor het Amerikaans ministerie van Defensie en de Amerikaanse belastingbetaler zou verlagen.

De raketmotoren van Aerojet worden in een brede waaier van toepassingen – onder meer in defensie en de ruimtevaart, maar ook in civiele en commerciële activiteiten – gebruikt. Klanten van het bedrijf zijn onder meer het Pentagon, de Nasa, Boeing, Lockheed Martin, Raytheon en United Launch Alliance.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20