WalMart lanceert nieuwe pilootprogramma’s voor duurzaam transport

De Amerikaanse retailer Walmart breidt zijn experimenten op het gebied van duurzaam transport verder uit. Er worden een aantal pilootprogramma’s opgezet om de mogelijkheden van toepassingen op het gebied van elektriciteit, waterstof of aardgas in zijn vloot transportmiddelen te onderzoeken. Dat heeft het bedrijf aangekondigd.

Daarbij werden door Walmart onder meer partnerships met bedrijven zoals Chevron, Freightliner (Daimler Trucks) en Cummins afgesloten.

Vroeg stadium

De nieuwe samenwerkingsverbanden vormen een aanvulling op de eerdere partnerships die de Amerikaanse retailer eerder al heeft aangekondigd. Deze inspanningen zijn een onderdeel van de klimaatdoelstellingen die het bedrijf naar voor heeft geschoven en die de wereldwijde activiteit van Walmart tegen het einde van volgend decennium klimaatneutraal moeten maken.

Duurzame oplossingen voor zijn vloot van nagenoeg tienduizend trekkers en tachtigduizend trailers vormen daarvan een cruciaal onderdeel. Walmart heeft voor die transportactiviteiten trouwens ongeveer 12.000 chauffeurs in dienst.

Fernando Cortes, vice-president transport van Walmart, benadrukte daarbij wel dat de projecten zich nog in een bijzonder vroeg stadium bevinden. “Walmart probeert momenteel een aantal technologieën uit”, stipte Cortes aan. “Er is op dit ogenblik geen enkele oplossing beschikbaar die voldoende schaalgrootte kan leveren om onze vloot uitstootvrij te maken. Daarvoor moet nog een lange weg worden afgelegd.

Onder meer heeft Walmart een akkoord gesloten met het bedrijf Cummins, dat de retailer zal bevoorraden met een aantal motoren die op aardgas kunnen functioneren. In het kader van dat project heeft Walmart bovendien een overeenkomst gesloten met Chevron, dat voorraden aardgas zal leveren.

Verder wil de Amerikaanse retailer deze zomer ook een aantal pilootprojecten lanceren met elektrische vrachtwagens van de fabrikanten Freightliner en Nikola. Deze trucks zullen in een distributiecentrum van de keten in Californië worden ingezet.

Een miljard mijl

Met het bedrijf Capacity wordt een samenwerking opgezet voor de levering van motoren die op waterstof werken. Die technologie zou worden gebruikt voor de vorkliften in de distributiecentra van de onderneming.

Deze voertuigen zouden tot tien uur kunnen functioneren vooraleer een nieuwe tankbeurt noodzakelijk zou zijn. Tevens zou er door snellere oplaadbeurten aanzienlijke tijdwinst kunnen worden gerealiseerd. Daarnaast wordt ook de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet beperkt.

In januari was bovendien ook al de aankoop van 5.000 elektrische bestelwagens bij BrightDrop (General Motors) aangekondigd. Walmart wil zijn elektrische vloot vooral gebruiken voor het vervoer van kleinere vrachten en bestellingen binnen een straal van ongeveer tweehonderd kilometer

Cortes merkt op dat Walmart aan de hand van dergelijke pilootprojecten wil uittesten welke oplossingen voor zijn vloot het best geschikt zijn. De vloot van Walmart legt in totaal jaarlijks meer dan een miljard mijl af. Daarmee vertegenwoordigde die vloot ongeveer 24 procent van de totale emissies die de retailer twee jaar geleden produceerde.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20