Walmart werft massaal vrachtwagenchauffeurs; aantrekkelijker salaris moet kandidaten lokken

De Amerikaanse winkelketen Walmart verhoogt het startsalaris van zijn truckchauffeurs die goederen over lange afstanden moeten transporteren. Met die beslissing hoopt het bedrijf zich te wapenen tegen het nijpend tekort aan vrachtwagenchauffeurs, waardoor de toeleveringsketen in problemen dreigt te komen en de tekorten aan goederen nog scherper dreigen gevoeld te zullen worden.

“Er is in de Verenigde Staten een groot tekort aan gekwalificeerde vrachtwagenchauffeurs”, merkt het persbureau Reuters op. “Wettelijke beperkingen op de werktijden, de uitbraak van de coronapandemie en een aantal andere knelpunten hebben ertoe geleid dat vele ervaren vrachtwagenchauffeurs – meestal veertigers en vijftigers – de sector hebben verlaten.”

Aantrekkelijk loon

De chauffeurs van Walmart genoten al een bijzonder aantrekkelijk loon in vergelijking met collega’s bij andere Amerikaanse ondernemingen. De winkelketen bood zijn truckchauffeurs immers een startsalaris van 87.500 dollar per jaar.

Dat aanbod is nu opgevoerd tot een bedrag tussen 95.000 dollar en 110.000 dollar. Dit loon ligt ver boven de mediaan van 43.130 dollar die twee jaar geleden bij Amerikaanse vrachtwagenbestuurders werd opgetekend.

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics wijst er daarbij wel op dat de reële inkomsten van de bestuurders achterop zijn gebleven tegenover de inflatie. In reële koopkracht zouden de Amerikaanse truckchauffeurs nu nog ongeveer 70 procent van hun loon uit de jaren zeventig van de voorbije eeuw ontvangen.

Met zijn loonsverhoging zou Walmart zijn concurrentievoordeel op de markt sterk kunnen opvoeren. De chauffeurs zijn immers cruciaal om goederen tijdig in de winkelrekken te krijgen. Bedrijven die niet over voldoende chauffeurs beschikken, dreigen dan ook met belangrijke problemen te moeten afrekenen.

Training

De Verenigde Staten tellen ongeveer 1,9 miljoen chauffeurs van zware vrachtwagens. Tijdens de pandemie is de vraag naar goederen echter sterk toegenomen. Hierdoor werd de distributiesector met een aantal belangrijke knelpunten geconfronteerd.

Er was immers ook een tekort aan vrachtwagens en opslagruimte om al die goederen te kunnen verwerken. Die schaarste dreef de kosten gevoelig op. Alleen al bij Walmart bleken de kosten van de toeleveringsketen 400 miljoen dollar hoger te liggen dan aanvankelijk werd verwacht.

Walmart heeft tevens beslist om, net zoals rivaal Amazon.com, werknemers uit andere afdelingen te stimuleren om zich tot vrachtwagenchauffeur om te scholen. Het bedrijf biedt zijn medewerkers daarvoor een trainingsprogramma van twaalf weken aan.

Daarmee kunnen de kandidaten hun commercieel rijbewijs behalen. De kosten van die cursussen – tussen 4.000 dollar en 5.000 dollar – worden door Walmart gedragen.

Walmart heeft vorig jaar 4.500 nieuwe vrachtwagenchauffeurs aangeworven. In totaal heeft de winkelketen ongeveer 12.000 vrachtwagenbestuurders in dienst.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20