Wallonië is in trek bij grote bedrijven

Wallonië is in trek bij grote bedrijven. Zowel Google als Microsoft gaan zich vestigingen in het Waalse gewest en er is ook interesse vanuit de farmaceutische industrie. Het onlangs door Pfizer overgenomen Wyeth Pharmaceuticals gaat een bedrijfsgebouw vestigen in het gewest.

Deze bedrijven zijn niet de enige grote ondernemingen die er voor zorgen dat Wallonië uit het slop kan geraken. Het grote GlaxoSmithKline Biologicals (GSK) investeert jaarlijks al 50 tot 100 miljoen euro in Wallonië met onder meer een gloednieuw onderzoeks- en productiecentrum in Waver-Noord. De uitvinder en marktleider van de infuuszakjes Baxter is ook actief in Wallonië. Zo heeft Baxter het Europese onderzoekscentrum van de groep neergezet in het Parc de l`Alliance in Eigenbrakel.

Daarmee is de farmaceutische industrie de grootste investeerder in Wallonië. Naar verluidt is reeds minstens 469 miljoen euro geïnvesteerd op Waalse bodem. Andere grote sectoren in Wallonië zijn de papiersector (768 miljoen euro tussen 2000-2008) en de metaalverwerking (617 miljoen euro). Van de investeringen zijn er veel afkomstig uit de Verenigde Staten. De Amerikanen hebben volgens een grove schatting tussen 2000 en 2008 al 1,15 miljard euro geïnvesteerd.

Meer