Wall Street beleeft slechtste dag sinds juni nu het virus westerse landen dwingt om terug in de schelp te kruipen

De Amerikaanse beurzen kelderden stuk voor stuk op maandag. Nagenoeg alle winsten van oktober zijn al uitgewist.

De S&P500 tuimelde met 3,53 procent tot 3271,03 punten op woensdag. Dat is de grootste dagelijkse daling van de toonaangevende index sinds 11 juni. De industriële index Dow Jones gaf ook 3,43 procent prijs. De slechtst presterende aandelen waren die van energieproducenten. Als barometer van de wereldeconomie, zakten de olieprijzen dan ook sterk, met meer dan 5 procent.

De coronacijfers in de VS en in Europa swingen de pan uit. Frankrijk kondigde aan terug in lockdown te gaan vanavond. Maar ook ons land en Duitsland gaan terug onder een vorm van gezamenlijk isolement leven. In de VS zelf werden 500.000 nieuwe gevallen vastgesteld deze week, terwijl de Amerikaanse regering volhoudt dat de pandemie op zijn einde loopt.

Al die onzekerheid smoort het economisch herstel in de kiem, en zal zo goed als zeker leiden tot een daling in de consumptie. Beleggers maakten er dan ook een bloedrode woensdag op Wall Street van.

Aandelen

Zelfs de aandelen van grote techbedrijven gaven heel wat winst prijs. Microsoft zakte met meer dan drie procent, Googlemoeder Alphabet met bijna 5 procent. De prestatie van deze bedrijven kunnen een index echt in een bepaalde richting duwen, en zijn dus een deel van de oorzaak van deze barslechte handelsdag.

Ook het aandeel van vliegtuigmaker Boeing deed het zeer slecht. Het Amerikaanse bedrijf rapporteerde dan een ook voor het vierde kwartaal op rij zware verliezen, en kondigde nog meer ontslagen aan.

Ook Mastercard moest terrein prijsgeven na teleurstellende kwartaalresultaten. Nu er minder gereisd wordt door de pandemie, gebeuren er ook minder internationale betalingen. Dat is normaal gezien de kaskoe van het bedrijf dat licenties voor kredietkaarten verstrekt.

Eerder zakten ook de Europese indexen tot het laagste niveau in maanden, aangezien beleggers de maatregelen vreesden die de overheden aankondigden om de nieuwe golf van de pandemie onder controle te houden.

Meer