Waarom zijn Zwitserse banken baas in Hong Kong?

Op de financiële markt van Hongkong kan een grote aanwezigheid van Zwitserse bankinstellingen worden opgemerkt. Hun klantenkring bestaat vooral uit Chinese ondernemers die op zoek zijn naar een veilig toevluchtsoord voor hun fortuin. Zwitserse instellingen worden aangetrokken door de ongelooflijke rijkdom die in dit deel van de wereld wordt gecreëerd.

In China staat elke drie dagen een nieuwe miljardair op. Twee jaar geleden werden de Verenigde Staten voor de eerste keer door Azië als de regio met de meeste miljardairs onttroond. Azië telt op dit ogenblik 637 miljardairs, tegenover 563 superrijken in de Verenigde Staten. China alleen al heeft 318 miljardairs.

Aantrekkingskracht

UBS was de eerste Zwitserse bank die zich in Hongkong vestigde. De instelling is al sinds het midden van de jaren zestig van de voorbije eeuw in de Chinese enclave actief. Sindsdien heeft zij echter het gezelschap gekregen van landgenoten zoals Crédit Suisse, Julius Baer, EFG International, J Safra Sarasin, Pictet en Union Bancaire Privée (UBP).

Alle deze partijen hopen een deel van de aanwezige rijkdom in Hongkong te kunnen aantrekken. De financiële sector van de enclave oefent immers een grote aantrekkingskracht uit op welvarende ondernemers uit China, Taiwan en Hongkong.

“De gemiddelde Aziatische klant is een ondernemer van de eerste generatie, heeft een relatief jonge leeftijd en beschikt over een vermogen van gemiddeld 10 miljoen dollar,” zeggen de bankiers tegenover de Zwitserse krant Le Temps. “Het gaat ook om personen die hun eigen vermogen hebben gecreëerd, terwijl hun collega’s in Europa en de Verenigde Staten vaak vooral erfgenaam zijn.”

“Het merendeel heeft zich de voorbije twintig jaar bovendien kunnen verrijken door de spectaculaire groei van de Chinese economie, die vooral op de maakindustrie was gebaseerd. Dat heeft ook een impact gehad op de verwachtingen van de klanten.”

Mentaliteit

“Deze investeerders komen met een industriële mentaliteit, zijn klaar om risico’s te nemen en eisen hoge rendementen,” betogen de bankiers. “Bovendien wil deze groep vaak ook zelf beurstransacties kunnen uitvoeren.”

Om aan de smaken van dit cliënteel te kunnen voldoen, hebben de banken ook portefeuilles met specifieke producten samengesteld. Daarbij wordt vaak gewerkt met thematische investeringen in domeinen waarin China een voorsprong heeft uitgebouwd, zoals robotica, artificiële intelligentie, gezondheid of elektrische en autonomen mobiliteit.

“Men mag ook niet vergeten dat deze klanten naar Hongkong komen om hun portefeuille te diversifiëren en internationaal te kunnen investeren,” voeren de Zwitserse bankiers nog aan. “Velen beschikken over een tweede residentie in Londen of de Verenigde Staten, waar ze ook hun kinderen laten studeren. Vaak wil men dan ook in die markten investeren.”

“Bovendien beseffen vele Chinese rijken dat de overheid op elk ogenblik hun fortuin zou kunnen opeisen. Hongkong biedt op dat gebied enige zekerheid. Op die manier kan hun vermogen immers buiten de controle van de bankiers op het Chinese vasteland worden gehouden.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20