Waarom is Hong Kong zo belangrijk voor China?

Hong Kong blijft voor China extreem belangrijk. Dat schrijft het magazine The Economist naar aanleiding van de wrijvingen in de enclave rond de eisen voor democratische hervormingen, die tot zware protesten aanleiding hebben gegeven. Indien de speciale relatie tussen Hong Kong en het Chinese vasteland in het gedrang komt, dreigen volgens het magazine beide partijen zware verliezen te zullen leiden.

“Hong Kong is lange tijd een cruciale brug geweest tussen China en de rest van de wereld,” geeft The Economist aan. “De enclave zorgde immers voor een kanalisering van handel en investeringen in beide richtingen. Naarmate China zijn grenzen geleidelijk opende, is die functie echter gedeeltelijk afgezwakt.”

“Zeventien jaar geleden, toen de enclave door Groot-Brittannië aan China werd teruggegeven, vertegenwoordigde Hong Kong nog 16 procent van het totale Chinese bruto binnenlandse product. Dat aandeel is vandaag teruggevallen tot 3 procent. Dat mag echter niemand in de verleiding brengen om de economische belangrijkheid van Hong Kong te minimaliseren.”

“In een land met bijna tweehonderd agglomeraties met meer dan één miljoen inwoners kan niet verwacht worden dat één stad het bruto binnenlands product kan domineren,” zegt The Economist. “In de financiële sector blijft Hong Kong echter van cruciaal belang voor China. Op een aantal vlakken is die positie nog zelfs versterkt.”

“Hong Kong heeft zich op de financiële markt veel betrouwbaarder getoond dan het Chinese vasteland. De voorbije twee jaar hebben Chinese bedrijven met beursintroducties in Hong Kong een kapitaal van 43 miljard dollar opgehaald, tegenover slechts 25 miljard dollar op de aandelenbeurzen op het Chinese vasteland.”

“Bovendien heeft Hong Kong ervoor gezorgd dat Chinese bedrijven toegang krijgen tot de internationale kapitaalmarkten en kredietverstrekking,” voert het magazine aan. “Hong Kong is een cruciale draaischijf voor investeringen. De enclave vertegenwoordigde vorig jaar 66 procent van de buitenlandse directe investeringen in China, tegenover 30 procent in het midden van het voorbije decennium.”

 

“Hoewel Hong Kong meestal slechts een transitstation is voor die geldstromen, wordt de enclave door buitenlandse bedrijven als een uitvalsbasis voor investeringen gebruikt. In tegenstelling tot het Chinese vasteland kan Hong Kong immers een stabiel investeringsklimaat aanbieden, beveiligd door een betrouwbaar wettelijk systeem.”

Er wordt aan toegevoegd dat ook de Chinese regering de voorbije vijf jaar Hong Kong heeft gebruikt als laboratorium voor een aantal financiële hervormingen. “China heeft dan ook in belangrijke mate kunnen profiteren van de unieke status die Hong Kong heeft,” merkt The Economist op. “De enclave is afgesloten van het Chinese vasteland, maar toch is er een nauwe onderlinge band.”

“Bovendien is Hong Kong een territorium dat helemaal in de wereldeconomie is geïntegreerd, maar uiteindelijk toch gecontroleerd wordt door de communistische partij in Peking. Anderzijds blijft China veruit de belangrijkste economische markt voor Hong Kong, onder meer op het gebied van export, kredietverstrekking, toerisme en retail.”

“De rechtstreekse blootstelling van de Chinese economie aan Hong Kong kent weliswaar een inkrimping, maar het zou een zware vergissing zijn te veronderstellen dat de enclave voor China niet meer belangrijk is,” waarschuwt het magazine.

“Indien die bijzondere relatie in het gedrang zou worden gebracht, zou Hong Kong wellicht de zwaarste klappen te verwerken krijgen, maar ook China zou een bijzonder zware prijs betalen.” (mah)

 

Meer