Waarom Trumps kapitaalverhoging van 1 miljard zo populair was

De nieuwe onderneming van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, Truth Social, heeft volgens SPAC Research de op een na grootste private lening ooit gekregen. Trumps onderneming fusioneert met een blancochequebedrijf, oftewel een SPAC. De firma hoopt te kunnen profiteren van de “ongewoon gunstige voorwaarden” van Trumps onderneming, ondanks de sociale media-app nog niet is gelanceerd.

Geen van de 36 investeerders die deze maand deelnamen aan de kapitaalverhoging van 1 miljard dollar, hebben hun identiteit bekendgemaakt. Velen van hen waren bang om zich publiekelijk te associëren met Trump, die van Facebook en Twitter verbannen is omdat hij de protesten had aangemoedigd die voorafgingen aan de aanslag op het Amerikaanse Capitool op 6 januari. Wat wel geweten is, is dat veel van de investeerders hedgefondsen en family offices zijn.

Aandelen meteen weer verkopen

De investeerders mochten hun aandelen meteen weer verkopen nadat de fusie tussen Trump Media & Technology Group en Digital World Acquisition Corp, het blancochequebedrijf, is voltooid. Normaal kan dat pas na een paar maanden. Dat maakte de investering meteen veel interessanter voor de geldschieters.

Ook kunnen de investeerders hun aandelen kopen met een korting van 40 procent op de koers van de aandelen, binnen de 10 dagen na de afronding van de deal. Ze moeten echter wel rekening houden met een plafond van 33,60 dollar per aandeel en een minimumbedrag van 10 dollar per aandeel. Zo staat in de voorwaarden van de deal.

De doodspiraal

Omdat de investeerders, zodra de deal rond is, de aandelen onmiddellijk kunnen verkopen om hun winst veilig te stellen, kan die verkoop een neerwaartse druk op de aandelenprijs uitoefenen. Als het aandeel dan genoeg daalt, kunnen ze meer aandelen krijgen op basis van de formule van de deal en die dan weer verkopen. Deze handel wordt door Wall Street de “doodspiraal” voor het aandeel van het bedrijf genoemd.

De fusie lijkt echter populair bij daghandelaars en Trump-aanhangers die beleggen in “meme-aandelen”. Het is dus mogelijk dat genoeg van hen de aandelen zullen kopen en zo de daling opvangen van de investeerders die hun aandelen dumpen.

Een ander voordeel dat de originele geldschieters hebben, is dat ze het recht hebben om “short” te gaan in het aandeel. Bij short selling verkopen beleggers effecten die ze niet bezitten, om zo te profiteren van een daling van de beurskoers. Hierdoor kunnen ze ook hun winsten vastzetten omdat ze aandelen kunnen lenen, deze onmiddellijk kunnen verkopen en vervolgens de aandelen waarop zij recht hebben met een korting kunnen ontvangen.

(ns)

Meer