Waarom “Poetins jacht” door de vingers van de politie kan glippen

Het superjacht “Scheherazade”, dat momenteel wordt onderzocht door de Italiaanse politie, maakt zich op om opnieuw uit te varen na meer dan acht maanden in de haven. Er zijn vermoedens dat het schip eigendom is van Vladimir Poetin zelf, maar zonder formeel bewijs is het onmogelijk om het nog langer in Italië te houden.

De 140 meter lange Scheherazade is een van de grootste en meest luxueuze jachten ter wereld. En ook een van de meest mysterieuze (zo niet dé meest mysterieuze) in haar klasse: de eigenaar is onbekend. Sinds september vorig jaar ligt het afgemeerd aan de scheepswerf Marina di Carrara in Toscane.

Sinds de aankomst in Italië, doen de geruchten de ronde. Sommige mensen hebben Russisch horen spreken aan boord, en ze hebben zich niet vergist. Volgens haar kapitein, de Brit Guy Bennett-Pearce, is ongeveer 70% van de Scheherazade Russisch. Bovendien is het superjacht de afgelopen twee zomers naar Sotsji gevaren. Sommigen concluderen dat de eigenaar ook uit Rusland komt.

Volgens activisten die dicht bij oppositieleider en activist Alexei Navalny staan, is de Russische dictatorzelf de eigenaar. In Marina di Carrara zijn de inwoners ook overtuigd: ze noemen de Scheherazade “het jacht van Poetin”. Maar de kapitein ontkent dat ten stelligste, zegt dat hij de eigenaar nooit heeft ontmoet of gezien. Anderzijds sluit Guy Bennett-Pearce niet uit dat de eigenaar een Rus is, maar hij weigert hem te identificeren omdat hij zegt dat hij onderworpen is aan een “waterdichte geheimhoudingsovereenkomst” die hij en de bemanning van het schip zouden hebben moeten ondertekenen.

Een “zeer complex” onderzoek

Begin maart heeft de financiële politie van Marina di Carrara een onderzoek geopend naar de Scheherazade. Het gerucht dat het van Poetin is, lijkt gek, maar de autoriteiten willen het toch verifiëren. En als het niet de Russische dictator zelf is die eigenaar is, zou het een andere oligarch kunnen zijn die door de Europese Unie is gesanctioneerd vanwege de oorlog in Oekraïne. In dat geval moet de Italiaanse politie het in beslag nemen.

Twee maanden later is het mysterie nog steeds niet opgelost. Een bron bij de financiële politie zei dat het onderzoek “zeer complex” was vanwege een netwerk van bedrijven dat de echte eigenaar van het superjacht zou verhullen, meldt The Guardian.

Maar de tijd dringt. De Scheherazade, die sinds september op de Toscaanse scheepswerf wordt opgeknapt, zou in 2023 weer op zee moeten zijn. Dit gaf de Italiaanse politie veel meer maanden om hun onderzoek af te ronden. Maar volgens The New York Times is het schip uit het droogdok gehaald en dinsdag te water gelaten. Dit betekent dat een vertrek op handen is.

De onderzoekers racen tegen de klok. Zolang zij de identiteit van de eigenaar niet hebben kunnen vaststellen, is de Scheherazade vrij om Italië te verlaten wanneer het wil, en kan het eventueel terugkeren naar Rusland (of een ander veiliger land), waar het uiteraard onbereikbaar zal zijn.

Tenslotte moet gezegd worden dat volgens, een onderzoek van de Italiaanse krant La Stampa, het superjacht toebehoort aan een zekere Eduard Khudainatov, een vriend van Poetin en voormalig president van de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft. De oligarch staat niet op de westerse sanctielijst.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20