Is dit mysterieuze superjacht dan toch eigendom van Vladimir Poetin?

Media en politiek geraken er maar niet wijs aan: van wie is de Sheherazade, een 140 meter lang superjacht dat in de haven van de Italiaanse stad Carrara ligt? Het team van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny beweert nu het bewijs te hebben: de eigenaar van het schip is niemand minder dan the big boss himself: Vladimir Vladimirovich Poetin.

De Sheherazade is het op twaalf na grootste jacht ter wereld, en het grootste waarvan de eigenaar officieel niet bekend is. Het staat ingeschreven in Georgetown, de hoofdstad van de Kaaimaneilanden, en is in het bezit van het bedrijf Beilor Asset Ltd, dat huis houdt op de Marshalleilanden. Kostprijs van het schip? 700 miljoen euro.

In het kader van de Europese sancties tegen Russische oligarchen probeert de Italiaanse politie al weken te achterhalen wie de eigenaar is van de Sheherazade. Dat het een Russische eigenaar was, werd al duidelijk, maar in het kader van de sancties was het ook belangrijk te weten te komen wie juist. Als het van één van de gesanctioneerden is, kan het schip tijdelijk aan de ketting worden gelegd.

De crewlijst maakt heel wat duidelijk

In een YouTube-video tonen Georgi Alburov en Maria Pevchikh, twee activisten die binnen het team van Aleksej Navalny werken, dat Poetin de eigenaar van het luxejacht is. Ze beschikken over een document dat het een en ander duidelijk maakt: de lijst van crew aan boord.

De lijst met bemanning van de Sheherazade, op 1 oktober 2020 (Foto: YouTube-kanaal Aleksej Navalny)

De kapitein van het schip, Guy Bennett-Pearce, was al eerder bekend en werd ook al regelmatig gecontacteerd om te weten te komen wie zijn baas was. Naast Bennett-Pearce bestaat de bemanning van het schip echter uitsluitend uit Russen. Op de crewlijst stonden ook enkele Italianen, maar zij zijn werknemers van de haven van Marina di Carrara, waar de Sheherazade lag toen de lijst werd opgemaakt.

In totaal kon Navalny’s team 23 Russische namen terugvinden, 11 van hen werken voor de Federal Protective Service (FSO): de beveiliging van Poetin himself. Het team kon dit achterhalen aan de hand van luchtvaartgegevens, telefoondata, gesprekken met de werknemers en officiële documenten.

Zomerresidentie

Uit documenten van luchtvaartmaatschappijen bleek dat de mannen regelmatig over en weer vlogen tussen Rusland en Milaan, de luchthaven het dichtst bij Carrara. Uit de gegevens valt ook op te maken dat ze in een shiftensysteem op en af vlogen. Toch zijn de documenten van de werknemers zelf nog interessanter, en duidelijker.

Zo staat op de documenten van verschillende crewleden ook het adres van hun werkgever vermeld: Furmanova Street 10 in Sotsji. Dit is niet toevallig het adres waarop de regionale branche van de FSO in de Kaukasus staat geregistreerd. Diezelfde dienst voorziet tevens de beveiliging van Bocharov Ruchei, de zomerresidentie van Poetin in Sotsji.

Mysterie onopgelost

Ook in telefoonlijsten komen diezelfde bewijzen terug: bij de contactgegevens staat vaak FSO vermeld, het teken dat zij bij de beveiliging van Poetin werken. Van enkele crewleden wordt tevens duidelijk dat ze soms in de villa van Poetin in Sotsji werken. Alexander Pechurkin, één van de bootsmannen op het jacht, werkte vroeger zelfs op de Graceful, het vorige jacht van Poetin. Sinds de Sheherazade in zijn bezit kwam, werd de Graceful, die vlak voor de invasie van Oekraïne van Hamburg naar Kaliningrad werd geëvacueerd, op naam van Gennady Timchenko gezet.

Hoewel het document toch heel wat interessante inzichten biedt over wie de bezitter van het jacht kan zijn, zal de echte eigenaar pas bekend worden als de Italiaanse Carabinieri het schip confisqueren. Enkel dan wordt het mysterie van de Sheherazade opgelost.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20