Waarom het faillissement van Silicon Valley Bank en Signature Bank waarschijnlijk niet zal leiden tot een Lehman Brothers-situatie

De financiële markten hebben enkele turbulente handelsdagen achter de rug. Bezorgdheden over het faillissement van Silicon Valley Bank en Signature Bank duwden de aandelenmarkten, en in het bijzonder de bankaandelen, diep in het rood. Een herhaling van de bankencrisis uit 2008 leek niet veraf. Toch mogen we huidige bankencrisis niet zomaar vergelijken met de teloorgang van Lehman Brothers.

Waarom is dit belangrijk?

Het verstrakkende geldbeleid van de centrale banken resulteert doorgaans in meer rente-opbrengsten voor de banken. Maar voor sommige spelers, die veel (staats)obligaties in hun portefeuille hebben, is de stijgende rente ook slecht nieuws. De waarde van dat staatspapier daalt door de stijgende rente, waardoor ze die met verlies moeten verkopen als ze cash nodig hebben. Dat is wat Silicon Valley Bank, en in navolging daarvan Signature Bank, kopje onder duwde.

In het nieuws: De angst voor een nieuwe financiële crisis zat er de voorbije dagen goed in bij de beleggers. Na het faillissement van Silicon Valley Bank en Signature Bank doken begin deze week tal van andere regionale banken de dieperik in. Koersverliezen met dubbele cijfers waren geen uitzondering.

  • De Amerikaanse president Joe Biden probeerde maandag de gemoederen te bedaren door te zeggen dat al het spaargeld wordt beschermd. Uiteindelijk was de rust dinsdag ietwat teruggekeerd op d
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Joost Derks
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20