Live Beursblog – 14 maart 2023 – Business AM

21.05 – Wall Street veert op

De grote Amerikaanse indexen eindigen de handelsdag in de plus:

 • De Dow Jones won ruim 1 procent, tot 32.155 punten.
 • De S&P 500 sloot 1,65 procent hoger af, op 3.919 punten.
 • De Nasdaq won ruim 2,1 procent tot 11.428 punten.

19.02 – Herstel voor Europese banken

Europese bankaandelen wisten vandaag overwegend te herstellen, na de verliezen van een dag eerder en een aarzelende ochtend. De regionale banken in de VS die gisteren flink terrein verloren koersen vandaag fors hoger. Dat leidde ook tot een comeback van de Europese banken, waaronder KBC (+2,4 procent).

Deutsche Bank steeg ruim 4 procent, ING 1,7 procent en BNP Paribas meer dan 3 procent. De Amsterdamse betaalspecialist Adyen steeg zo’n 4 procent.

17.33 – Bel20 krijgt rugwind en sluit af met 2 procent winst

Na een meevallend rapport over de Amerikaanse inflatiecijfers (zie bericht van 13.53) kreeg de Brusselse sterindex een boost.

 • Alle aandelen behalve Ageas eindigden met winst.
 • De grootste voortrekkers waren WDP, KBC groep en VGP.

16.03 – Meta ontslaat nog eens 10.000 werknemers

Marc Zuckerberg. (Drew Angerer/Getty Images)

Meta, het moederbedrijf boven onder meer Facebook en Instagram, zet opnieuw het mes in het personeelsbestand. Nadat het bedrijf in november 11.000 mensen op straat zette, schrapt het nu nog eens 10.000 jobs. Tegelijkertijd worden 5.000 vacatures of aanwervingsplannen geannuleerd. 👉 Lees er hier alles over.

Meta noteert momenteel 4,95 procent in de plus.

15.52 – Forse koerswinsten voor regionale banken VS

De regionale banken in de VS die het gisteren zwaar te verduren kregen, hebben een herstelbeweging ingezet.

 • First Republic Bank noteert zo’n 56 procent in de plus, na een verlies van maar liefst 62 procent.
 • Western Alliance Bancorporation, die gisteren ruim 45 procent lager dook, staat op een winst van 50 procent.
 • PacWest Bancorp doet er 52 procent bij. Gisteren moest de bank 21 procent prijsgeven.
 • Zions Bancorporation boekt een winst van 17 procent. De bankholding liet gisteren 25 procent liggen.

15.49 – KWB Bank Index stijgt opnieuw

De KBW Bank Index, de brede graadmeter voor de financiële index, wint 5,6 procent. Die index was gisteren ruim 10 procent naar beneden getuimeld.

15.24 – Bitcoin schiet 10 procent hoger

De koers van cryptomunt Bitcoin is geklommen naar het hoogste peil in negen maanden en staat nu op 25.900 dollar, of 10 procent meer dan een dag geleden. Bitcoin lijkt zo een van de grote winnaars te worden van de crisis rond Silicon Valley Bank.

14.59 – Yves Leterme laat zijn licht schijnen over de Amerikaanse bankencrisis

In een gesprek met The Morning Drive van Business AM laat Yves Leterme, wie premier van België was tijdens de financiële crisis, zijn licht schijnen over de bankencrisis in de Verenigde Staten.

Beluister hieronder het volledige gesprek.

14.48 – Markten reageren positief op Amerikaans inflatiecijfer

De markten reageren alvast positief op het inflatierapport. Beleggers hopen dat het lagere inflatiecijfer de Fed zal aanzetten om de renteverhoging binnen de perken te houden.

 • Kort na het luiden van de openingsbel wint de Dow Jones 0,95 procent. De Nasdaq schiet 1,9 procent hoger en de S&P500 doet er 1,5 procent bij.
 • Ook de Europese beurzen winnen terrein. De Bel20 noteert maar liefst 2,2 procent in de plus en de Eurostoxx50 schiet 2,05 procent hoger.

13.53 – Amerikaanse inflatie neemt af

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in februari op maandbasis iets minder hard gestegen. Dit bleek vandaag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

 • De consumentenprijzen stegen afgelopen maand met 0,4 procent op maandbasis, na een plus van 0,5 procent in januari. De verwachting van analisten lag voor februari ook op een inflatie met 0,4 procent.
 • Op jaarbasis stegen de prijzen met 6,0 procent tegen 6,4 procent in januari. Hiervoor was ook 6,0 procent voorzien door economen.
 • De kerninflatie, dat wil zeggen gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, bedroeg in februari 0,5 procent op maandbasis, tegen 0,4 procent een maand eerder. De verwachting hiervoor lag op 0,4 procent.
 • Op jaarbasis kwam de kerninflatie uit op 5,5 procent tegen 5,6 procent een maand eerder. Economen rekenden op een afname tot 5,5 procent.

12.34 – Amerikaanse regionale banken kleuren overtuigend groen voorbeurs

De regionale banken in de VS die gisteren fors in het rood doken, zijn goed op weg om een herstelbeweging in te zetten.

 • Voorbeurs noteert First Republic Bank zo’n 45 procent in de plus. Gisteren moest die bank een verlies slikken van maar liefst 62 procent.
 • Western Alliance Bancorporation, die gisteren ruim 45 procent lager dook, staat voor het luiden van de openingsbel op een winst van 30 procent.
 • PacWest Bancorp doet er 35 procent bij, na een koersverlies van 21 procent gisteren.
 • De winst voor Zions Bancorporation blijft momenteel beperkt tot 8 procent. De bankholding liet gisteren 25 procent liggen.

12.05 – Bel20 noteert rond het middaguur ruim een half procent winst

Na de pijnlijke beursdag gisteren lijkt de Brusselse sterindex Bel20 zich wat te herstellen.

11.24 – Vertrouwen Amerikaans kleine ondernemers iets omhoog

Het vertrouwen van kleine ondernemers in de Verenigde Staten is in februari gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de National Federation of Independent Business (NFIB).

 • De vertrouwensindex steeg van 90,3 punten in januari naar 90,9 punten afgelopen maand.

11.22 – Stormloop nieuwe klanten Amerikaanse grootbanken

Sinds het faillissement van Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank willen veel Amerikaanse klanten van de kleinere banken hun geld overbrengen naar de mastodonten. Enkele topfiguren uit de sector spreken van de grootste verplaatsing van deposito’s in meer dan tien jaar. 👇

10.44 – Aftellen naar het Amerikaanse inflatierapport

Deze namiddag komen we te weten hoe het gesteld is met de Amerikaanse inflatie. Indien blijkt dat die nauwelijks afzwakt, of zelfs opnieuw stijgt, staat de Federal Reserve voor een moeilijke oefening.

 • Door de crisis bij de regionale banken in de VS verwachten sommige experts dat de centrale bank de plannen om de rente opnieuw forser te verhogen tijdelijk zal opbergen. Dat kan er wel voor zorgen dat de inflatie opnieuw de wind in de zeilen krijgt.

10.31 – Volkswagen gaat fors meer investeren in elektrische wagens

Volkswagen heeft in 2022 meer winst weten te boeken dan een jaar eerder en zal de komende jaren fors investeren in elektrische auto’s. 

 • De omzet steeg afgelopen jaar met 12 procent naar ruim 279 miljard euro, zo werd op 3 maart al bekend gemaakt.
 • Eerder was al bekend dat Volkswagen over het afgelopen boekjaar een nettowinst had geboekt van 15,8 miljard euro tegen 15,4 miljard euro een jaar eerder.
 • Volkswagen stelt over 2022 een dividend voor van 8,70 euro per aandeel, wat een stijging van 1,20 euro betekent ten opzichte van een jaar eerder.
 • De autoproducent liet vandaag weten dat er tot en met 2027 een investering van 180 miljard euro is gepland, waarvan 68 procent bestemd is voor elektrificatie en digitalisering.

10.23 – Moeten we ons zorgen maken over de Europese banken?

Zoals je hieronder kan lezen, blijven de Europese banken gebukt gaan onder wat er zich afspeelt in de Amerikaanse financiële sector. Moeten we ons zorgen maken? 👇

09.59 – Herstelbeweging Europese banken blijft uit

Net zoals KBC in ons land slagen tal van andere Europese banken er niet in om de klappen die ze de voorbije handelsdagen hebben gekregen te boven te komen.

 • In Frankrijk noteert BNP Paribas momenteel slechts 0,2 procent in de plus. Société Générale blijft ter plaatse trappelen.
 • Bij onze noorderburen duikt ING 0,65 procent naar beneden.
 • KBC staat op een verlies van 0,35 procent.
 • Deutsche Bank doet er 0,3 procent bij.

09.20 – Lichte winst voor Bel20, geen herstel voor KBC

De Brusselse beurs is met een kleine winst van start gegaan, na twee stevige verliesdagen op rij.

 • De Bel20 index stijgt 0,4 procent naar 3.674 punten. In de sterindex trekt Cofinimmo de kop met een koerswinst van 2,1 procent. WDP, Aedifica en VGP winnen circa 1,5 procent. Het zijn vanochtend weer de financials die inleveren: Ageas verliest 0,2 procent en KBC 0,6 procent.
 • In de BelMid wint Econocom 1,6 procent en Mithra 1,5 procent. Euronav en IBA leveren 1,3 en 1,7 procent in.
 • Bij de kleinere aandelen wint CFE 0,8 procent en daalt MDxHealth 2,1 procent.

08.37 – Britse werkloosheid blijft gelijk

De Britse werkloosheid is in de drie maanden tot en met januari gelijk gebleven. Dat blijkt uit cijfers van het Britse bureau voor de statistiek ONS.

In de betreffende periode kwam de werkloosheid, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, uit op 3,7 procent, gelijk aan een kwartaal eerder, maar ook 0,3 procentpunt onder het peil van voor de uitbraak van de coronapandemie.

08.26 – Credit Suisse erkent “materiële zwaktes” in boekhoudcontrole

Credit Suisse heeft dinsdag het jaarrapport over 2022 gepubliceerd en bevestigde daarin voorlopige resultaten die in februari al verschenen.

 • De Zwitserse bank zou vorige week al met het jaarrapport komen, maar stelde de publicatie op het laatste moment uit, nadat de bank een telefoontje kreeg van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. 
 • Credit Suisse verklaarde dat dit gesprek verband hield met de “technische beoordeling van eerder gemelde herzieningen van de verklaringen van de geconsolideerde kasstroom in de boekjaren die eindigden op 31 december 2020 en 2019 en gerelateerde controles.”
 • Die gesprekken zijn inmiddels afgerond, zo stelde Credit Suisse. De resultaten in voorbije jaren werden door de Zwitserse bank bevestigd. Wel merkte de bank op dat het interne controlesysteem “materiële zwaktes” vertoonden, vooral op het gebied van risicomanagement, die konden resulteren in foute aannames in de cijfers.
 • Er wordt door nu gewerkt aan een verbetering, zodat het interne controlesysteem robuuster wordt. De implementatie van deze aanpassingen wordt door de Board nauwlettend gevolgd.

08.19 – Verrassende mail voor klanten Silicon Valley Bank

Auteur Xavier Verellen merkt in een column op onze site op dat een slechte communicatie zorgde voor een ‘run on the bank’ bij Silicon Valley. De klanten moesten het stellen met dit bericht op de site.

Later volgde wel een mail van Stripe, een soort financieel makelaar.

Hello,

Silicon Valley Bank was taken over by the FDIC [0] today, Friday March 10th. We’re monitoring the situation closely and it saddens us to see the closure of a bank that partnered with many of you.
If you’re impacted by the SVB closure and need to open a new bank account, we are here to guide you through it.
Choosing a banking partner
 – We’ve worked with startup-friendly banking partners like Mercury (mercury.com/partner/atlas) and Novo (novo.co/a/stripe-atlas) to get Stripe Atlas companies priority access to signing up.
 – You can also choose to use any bank such as JP Morgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, or PNC, and often your personal bank offers business services.
We’re here to help Atlas companies navigate this situation. We’ve set up a dedicated email address to help with SVB related questions: svb@stripe.com.
If we can help in any way, simply respond to this email.

– The Stripe Atlas team

07.59 – Moet belastingbetaler toch betalen voor bailout Amerikaanse banken?

Met de aankondiging zondagavond dat alle klanten van de failliete Silicon Valley Bank maandagochtend opnieuw over hun volledige deposito’s zouden beschikken, kwam er een voorlopig einde aan een hachelijke 72 uur onzekerheid in de Amerikaanse techsector. Volgens de Amerikaanse president Joe Biden blijven de belastingbetalers buiten schot. Maar is dat wel zo? 👇

07.33 – United Airlines lanceert winstwaarschuwing

United Airlines rekent op een verlies in het eerste kwartaal van 2023 als gevolg van kosten die het bedrijf verwacht te maken door een mogelijke nieuwe cao.

 • “De onderneming heeft besloten dat het passend is om in het eerste kwartaal van 2023 kosten te boeken in verband met een mogelijke nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst met werknemers die worden vertegenwoordigd door de Air Line Pilots Association”, verklaarde United gisteren.
 • Eerder dacht United deze kosten in het tweede kwartaal te boeken. Als gevolg verwacht het bedrijf nu een aangepast verlies van 0,60 tot 1 dollar voor het eerste kwartaal.
 • Bij de cijfers over het vierde kwartaal die in januari bekend werden gemaakt, rekende United nog op een winst per aandeel van 0,50 tot 1, dollar.

07.17 – Bankendrama zette ook Wall Street opnieuw onder druk

Goedemorgen,

De Amerikaanse beurzen zijn gisteren overwegend lager geëindigd na een volatiele handelsdag.

 • De S&P 500 daalde uiteindelijk 0,2 procent.
 • De Dow Jones index verloor 0,3 procent.
 • En de Nasdaq sloot 0,5 procent hoger.

Beleggers wachten met spanning of het ingrijpen van de autoriteiten om de impact van de omgevallen Silicon Valley Bank te beperken, de volatiele markten geruststelt, stelde vermogensbeheerder Hargreaves Lansdown.

De beursblog van gisteren gemist? Lees hier

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20