Waarom er niet snel een einde zal komen aan het Chinese zerocovidbeleid

Er was vorige week sprake van enthousiasme op de Chinese beurzen. De aandelenkoersen veerden op nadat een document was uitgelekt. Daaruit bleek dat Beijing bereid zou zijn om het strenge coronabeleid te versoepelen. Maar zal het allemaal wel zo’n vaart lopen?

Waarom is dit belangrijk?

Het Chinese zerocovidbeleid zet de economische groei van het land onder druk. Er wordt gevreesd dat de groei dit jaar zal uitkomen op slechts 3 procent, wat het laagste niveau in decennia zou zijn. Maar in deze tijden van hoge inflatie kan dat een zegen zijn.

In het nieuws: een screenshot zette de Chinese markt in vuur en vlam.

  • Op die screenshot waren vier paragrafen van een overheidstekst te lezen. Daarin stond dat de Chinese overheid bereid is om het strenge coronabeleid te versoepelen. Het nieuws leidde woensdag tot een stijging van de MSCI China Index met ongeveer 450 miljard dollar.
  • Ook de markten wereldwijd veerden daardoor vrijdag met zo'n 2 à 3 procent op. De Hang Seng Index gaf maandagochtend overigens een vervolg aan de opwaart
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer