Is het gedaan met ‘Zero COVID’? Geheimzinnige screenshot deed Chinese beurs aanzwellen met 450 miljard

Een screenshot van vier paragrafen tekst, waarin een Chinees heropeningsplan wordt beschreven, circuleerde de voorbije dagen op sociale media.

Waarom is dit belangrijk?

China hanteert al sinds het begin van de pandemie een strikt ‘Zero COVID’-beleid. Tijdens het jaar 2020 leverde dat behoorlijk wat op. Door het virus overal uit te stampen waar het opdook, kon het land ervoor zorgen dat er bijna geen doden vielen, terwijl andere regio’s het zwaar te verduren kregen. Maar het voorbije jaar lijkt de Chinese economie behoorlijk wat klappen te incasseren door de draconische maatregelen, terwijl de rest van de wereld heeft leren leven met het virus.

De essentie: Het is niet bekend waar het vandaan komt, of wie het schreef, maar de voorbije dagen circuleerde een screenshot van zwart op witte tekst waarin een heropeningsplan wordt beschreven. 

  • De tekst begon maandag te circuleren op WeChat, een berichtenapp die vergeleken kan worden met WhatsApp. Economische analisten en andere mensen binnen de financiële begonnen het toen massaal te delen, meent Bloomberg aan de hand van tientallen anonieme bronnen.
  • In de screenshot staat te lezen dat de Chinese nummer vier binnen de regering, Wang Huning, zondag een vergadering zou hebben gehad met COVID-experts. Daar zou besproken zijn om de maatregelen vanaf maart volgend jaar stilaan los te laten. De meeting zou door president Xi Jinping zelf zijn opgezet.
  • Opvallend: Om ervoor te zorgen dat het bericht niet werd gecensureerd, waren de namen van Xi en Wang veranderd naar “grote baas” en “WHN”. Die zoektermen zouden er immers snel toe hebben geleid dat de verspreiding van het bericht in de kiem werd gesmoord.
  • Het bericht begon zich als een lopend vuurtje te verspreiden op sociale media. Dat zorgde ervoor dat de Chinese aandelentracker MSCI ChinaIndex tegen woensdag uiteindelijk een stijging van zo’n 450 miljard dollar kon optekenen.

Chinese staat grijpt in: Woensdag besloot de Chinese overheid om te reageren op de geruchten, door te zeggen dat het land nog altijd strenge maatregelen zal hanteren. 

  • Maar zelfs dat kon de pret van investeerders niet bederven. Na de aankondiging van de overheid bleef de koers van Chinese aandelen de hoogte in schieten.
  • De Chinese overheid blijft echter ontkennen dat het beleid zal veranderen en raadt investeerders aan zich niet te focussen op wat de internationale media zegt.
  • Fang Xinghai, vicevoorzitter bij de Chinese regelgevende commissie voor effecten, vertelde woensdag in Hongkong dat Westerse media “China niet goed begrijpen” en dat zij “op korte termijn” denken.
  • Intussen blijven de lockdowns in het land aanhouden. Zo ging de stad Zhengzhou nog maar pas op slot en grendel, nadat het aantal besmettingen er steeg. Daardoor moest onder andere de grootste iPhone-fabriek in de wereld de deuren sluiten.

(wb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.