Waarom doet Apple het zoveel beter op de beurs dan Google, Amazon en Tesla?

De techaandelen hebben door het verstrakkende geldbeleid van de Federal Reserve dit jaar rake klappen gekregen. Dat was ook het geval voor Apple. Het bedrijf uit Cupertino is er weliswaar beter in geslaagd om de schade te beperken dan de andere grote namen uit de techwereld.

Waarom is dit belangrijk?

Tot op vandaag ziet de toekomst er allesbehalve rooskleurig uit voor de techbedrijven. Bijna geen enkele andere sector wordt zo zwaar getroffen door de renteverhogingen. Dat werd bij verschillende techbedrijven pijnlijk duidelijk toen ze hun kwartaalresultaten publiceerden.

In het nieuws: Op de beurs doet Apple het veel beter dan Alphabet (Google), Amazon en Tesla.

De details: Dat betekent niet dat Apple gespaard bleef van een verkoopgolf, maar in tegenstelling tot veel andere techbedrijven is de iPhone-producent erin geslaagd om de schade te beperken.

  • Terwijl de marktwaarde van de technologiereuzen Meta, Google, Amazon en Tesla in één jaar tijd met respectievelijk 65, 37, 48 en 46 procent is gedaald, zag Apple ”slechts” 21 procent van zijn beurswaarde in rook opgaan.
  • Apple is bijna evenveel waard als Alphabet, Amazon en Tesla samen, 2.310 miljard dollar tegenover 2.687 miljard dollar. Begin november was Apple zelfs even meer waard dan die drie techgiganten.

Waarom blijft het beursverlies beperkt voor Apple?

Apple mag dan al niet met spectaculaire inkomstenstijgingen uitpakken, het bedrijf er meestal wel in om aan de verwachtingen te voldoen en rapporteert in het slechtste geval eerder kleine missers.

  • In het derde kwartaal boekte de Amerikaanse onderneming nog een recordomzet van 90,1 miljard dollar, een stijging met 8 procent op jaarbasis.
  • Ook de omzet voor het boekjaar 2022 – dat vorig kwartaal eindigde – steeg met 8 procent ten opzichte van 2021 (394,4 miljard dollar).

“Onze recordresultaten voor het septemberkwartaal blijven een bewijs van ons vermogen om effectief te presteren ondanks een uitdagende en volatiele macro-economische omgeving.”

Luca Maestri, financieel directeur van Apple
  • Voorts heeft het bedrijf in 2022 maar liefst 90 miljard dollar aan aandelen teruggekocht, wat ook een positief signaal is.
    • Ter vergelijking: Google heeft slechts voor ongeveer 15 miljard dollar aan aandelen teruggekocht. Bij Amazon staat de teller momenteel op nul.

Een tijdelijke uitzondering?

  • Hoewel Apple zich de afgelopen maanden staande heeft weten te houden, zou het laatste kwartaal van het jaar – en het eerste van het boekjaar 2023 – wel eens kunnen tegenvallen.
  • Net zoals bij andere bedrijven zijn er enkele macro-economische elementen, zoals een dreigende recessie, die op de resultaten kunnen wegen. Bovendien hebben lockdowns in China de productie van iPhones bemoeilijkt. Zullen de feestdagen volstaan om het kwartaal te redden?
  • Bovendien zou de beperkte belangstelling voor een van zijn modellen, de iPhone 14 Plus, eveneens op de resultaten kunnen wegen.

De kans bestaat dus dat Apple zijn start van 2023 zal missen. Een economische heropleving in China zou de verkoop van Apple-producten dan weer een boost kunnen geven. Beijing heeft alvast de coronamaatregelen versoepeld, ondanks een toename van het aantal coronabesmettingen.

(ns/mah)

Meer